Руски бизнесмен претендира за "Виваком", обърнал се е към Цацаров

8310
Руски бизнесмен претендира за "Виваком", обърнал се е към Цацаров
Снимка: Getty Images / Guliver

Собственикът на компания Empreno Ventures Limited Дмитрий Косарев обяви в качеството си на собственик на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком", че процедурата по продажба на телекома е незаконна.

Косарев претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", казва Косарев е съобщение до медиите.

"Спасителят" на Виваком, Дунарит и Авионамс изчезна яко дим

Появилият се с гръм и трясък белгийски инвеститор Пиер Луврие се е отказал от куп знакови активи на Цветан Василев (бел. ред - по думит...

Той обяви, че в петък, 30 октомври 2015 година, е изпратил писмо до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, в което детайлно е "описан опита за незаконна продажба на Българска телекомуникационна компания "Виваком".

Косарев заявява, че чрез притежава други 33% от капитала на телекома чрез сделка за total return swap (TRS) и "ВТБ Капитал" само "технически" притежавала тези 33% от акциите на "Виваком", а "косвено" те били на Empreno.

Припомняме, че миналата седмица инвестиционното подразделение на втората по големина банка в Русия ВТБ - "ВТБ Капитал" обяви, че търси купувач на "Виваком". "ВТБ Капитал" (VTB Capital) е наела водеща консултантска фирма, която да помогне сключването на сделката, съобщи инвестиционна фирма.

"Призовавам главния прокурор на Република България да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията "Виваком", и настоявам за провеждане на публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи", - казва собственикът на Empreno. Той обвинява българските мениджъри на "ВТБ Капита", че "използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз".

Медийна намеса накара мобилен оператор да спре да праща сметки на починал човек

327 лева, 437 лева, 188 лева – това получава като сметки за телефон и кабелна телевизия починал човек. Съпругата на мъжа –...

Съгласно обръщението до прокуратурата, "ВТБ Капитал" (България) притежава незаконно 33% от акциите на "Виваком" и се опитва да използва това за рейдърска атака срещу компанията".

Косарев твърди, че за тази "рейдърска атака" "ВТБ Капитал" използва предоставен кредит в размер на 150 млн. евро. Според Косарев българското подразделение на инвестиционната компания е игнорирала предложенията на акционера за рефинансиране на посочения кредит.

Припомняме, че "ВТБ Капитал" обяви, че започва процедура по продажба на "Виваком" заради невъзможността на телекома да обслужва мостов заем в размер на 150 млн. евро. Руската инвестиционна фирма стана през 2013 г. агент по набирането на средствата в базирания в Люксембург холдинг InterV, който е собственик на българския телекомуникационен оператор. Падежът по заема беше през май тази година, a "Виваком" пропусна плащане. Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100% от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на "ВТБ Капитал".

Защо Косарев твърди, че е мажоритарен собственик на "Виваком", кого директно обвинява и повече за TRS договора може да прочетете в Expert.bg.

КЗК разреши на БТК да вземе НУРТС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално разреши на БТК ЕАД да придобие контрол върху групата на НУРТС България АД (Национ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика