Руската "ВТБ Капитал" търси купувач на "Виваком"

9082
Руската "ВТБ Капитал" търси купувач на "Виваком"
Снимка: Thinkstock

Инвестиционното подразделение на втората по големина банка в Русия ВТБ - "ВТБ Капитал" търси купувач на най-голямата българска телекомуникационна компания по приходи "Виваком". "ВТБ Капитал" е наела водеща консултантска фирма, която да помогне сключването на сделката, съобщава инвестиционна фирма пред Reuters, предаде Expert.bg.

"ВТБ Капитал" започва процедура по продажба на "Виваком" заради невъзможността на телекома да обслужва мостов заем в размер на 150 млн. евро. Руската инвестиционна фирма стана през 2013 г. агент по набирането на средствата в базирания в Люксембург холдинг InterV, който е собственик на българския телекомуникационен оператор. Падежът по заема беше през май тази година, a "Виваком" пропусна плащане.

Горанов не се опасява от иска на Оманския фонд за КТБ

Смятаме, че претенциите към България на Оманския фонд, който е акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), са неоснователни. Това ще...

Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100% от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на "ВТБ Капитал".

Сред акционерите на "Виваком" е и избягалият в Сърбия български банкер и бивш директор на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който беше в центъра на грандиозния скандал през миналата година, довел до фалита на притежаваната от него банка, припомня Reuters.

Руското инвестиционно дружество не назова името на консултантската фирма, която е наела, за да помогне за незабавна продажба на българския телекомуникационен оператор. Според "Капитал" обаче става дума за Ernst&Young.

"Надяваме се този процес да намери бързо решение", заяви за Reuters Милен Велчев, който е главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" АД. Уверени сме, че ще си възстановим дължимата сума, тъй като "Виваком" продължава да бъде силен бизнес със солиден финансов баланс, допълни Велчев.

Оманският инвестиционен фонд иска 150 млн. евро от България заради КТБ

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск срещу България в арбитражен съд заради краха на Корпоративна търговска бан...

Руската инвестиционна компания се съгласи да закупи "Виваком" през 2012 г . Тогава "ВТБ Капитал" и КТБ придобиха съвместно "Виваком" - компанията, която към момента е най-големият телекомуникационен оператор в България по отношение на приходите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика