Руска класация: България е на трето място по скъп газ като покупателна способност

17394
Руска класация: България е на трето място по скъп газ като покупателна способност

Колко плащаме за природния газ, който консумираме? Този въпрос винаги е стоял скрит зад кулисите на енергийните препирни, които се водят години и години наред в България. Както е добре известно, а може би не чак толкова, цената, на която „Газпром” ни продава „синьо гориво” в България, не е публично известна. Причината – търговска тайна.

Доклад на руските консултанти от РИА Рейтинг обаче хвърля светлина къде се намираме. Като абсолютна стойност на цената на газа в Европа, България е на десето място от 34 държави. С други думи - купуваме десетият най-евтин газ. Руските експерти обаче са направили и друго проучване - колко газ може да се купи за един месец със средната ни работна заплата. И по този параграф сме на трето място - само че отзад напред. Само в Украйна и в Молдова могат да си купят по-малко газ с техните заплати, отколкото у нас.

Die Presse: "Турски поток" може да стане "Набуко 2" и да мине през България

Австрийската енергийна компания OMV има намерение да строи връзка между "Турски поток" от българско-турската граница с централноевропе...

Какво е положението в България - за един месец можем да си купим само 663 куб. метра газ при нашите заплати. Според руснаците страната ни купува газ при 535 долара за 1000 куб. метра, а за първите шест месеца на тази година сме купували един куб. метър газ за 28,3 рубли. Най-зле е положението в Украйна – със средната заплата там можеш да си купиш едва 482 куб. метра газ за един месец. На второ място в този негативен аспект е Молдова, с 529 куб. метра.

Балканската картина

Гърция е на осмо място в класацията като висока абсолютна стойност на газа – 903 долара за 1000 куб. метра газ и 47,7 рубли за един куб. метър газ. В Гърция обаче, при тяхната средна заплата, месечно можеш да си купиш 1527 куб. метра газ.

За Сърбия, както и за Босна и Херцеговина няма данни за покупателната способност, а само в абсолютна стойност – 510 долара за 1000 куб. метра и 580 долара съответно. При Турция и Румъния обаче има данни – за южните ни съседи цената е 422 долара на 1000 куб. метра, 22,3 рубли на куб. метър за първите шест месеца на годината и 1528 куб. метра месечно при средната турска заплата. За Румъния цената е 361 долара за 1000 куб. метра, 19,1 рубли на куб. метър и 1047 куб. метра газ при средната румънска заплата.

ЕК посочи интерконектора България - Сърбия за най-важния проект на Балканите

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия ...

Каква е европейската картина и още данни как уж Западна Европа купува по-скъпо, но всъщност плаща по-евтино - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика