Русия спира газа за България от 1 януари

10758
Русия спира газа за България от 1 януари
Снимка: Gettyimages

200 000 български семейства може да останат без газ от 1 януари. Премиерът Бойко Борисов е свикал спешна среща на енергийните шефове, а причината е писмо от руския гигант "Газпром", в което се казва, че подаването на газ за България може да бъде спряно. Мотивите вероятно са неплатени задължения. За това съобщиха "24 часа" и "Стандарт", като и двете издания се позововат на свои източници от Министерски съвет.

Според източник на Actualno.com шефът на "Овергаз" Сашо Дончев е задлъжнял сериозно. Неофициална информация сочи числото от 400 млн. лева.

Наполовина спада производството на природен газ през октомври

През октомври на годишна база с 50% намалява производството на природен газ. Това показват представените днес данни на Националния стат...

Писмото на "Газпром Експорт" е до българо-руското дружество "Овергаз". В него пише, че от 1 януари 2016 г. се предвижда 0 количество газ за всички битови потребители в България. Става дума за 200 хиляди семейства от различни градове, които са газифицирани.

Писмото е било получено преди часове в "Булгартрансгаз" – фирмата, която осигурява тръбите за газа. Копие от него има и до Сашо Дончев, собственик на "Овергаз Инк АД" и посредник на газовите доставки от руския "Газпром".

Според "24 часа" на спешно свиканото заседание са събрани шефът на управителния съвет на "Булгартрансгаз", шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, председателят на Националната електрическа компания Петър Илиев и директорът на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Нито един от тях в последния час не вдига своите телефони.

След срещата при премиера държавните дружества са уверили, че ако "Овергаз" сключи договор с "Булгаргаз", общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор, съобщи преди минути bTV.

Шефът на КЕВР обещава значително по-ниски сметки за парно

Между 20 и 30% по-ниски ще са сметките за парно и топла вода на потребителите през този отоплителен сезон в сравнение с предишния. Това...

Към настоящия момент „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г. Това пък каза Жаклeн Коен изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг пред Нова телевизия във връзка с извънредната среща.

„Грубо може да се каже, че компанията има около 200 000 абонати”, отбеляза Коен. Той потвърди, че е имало среща между премиера и енергийните шефове, като на нея са дадени инструкции на държавните дружества. „Булгаргаз” като обществен доставчик и „Булгартрансгаз” като преносен оператор имат пълна готовност, като в момента, в който „Оврергаз” се обърне към нас, смятаме, че няма да има проблем с доставките на газ”, допълни Жаклeн Коен.

Става дума за допълнителна доставка на около 1,5 млн. куб. метра газ на денонощие за "Булгаргаз" при средно потребление в страната 11-13 млн. куб. метра в студените зимни дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика