Русия официално уведоми ЕК за отказа си от "Южен поток"

24436
Русия официално уведоми ЕК за отказа си от "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Русия потвърди, че спира проекта "Южен поток" вече и по официалния канален ред - с уведомление до Европейската комисия. Пресслужбата на ЕК потвърди новината и съобщи, че заявлението е направено от руския министър на енергетиката Александър Новак в телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович.

"Министър Новак потвърди пред заместник-председателя Шефчович, че Русия няма повече да продължава работата по реализацията на проекта "Южен поток", се казва в изявление на Европейската комисия.

Таско Ерменков неглижира възможността да има достатъчно газ в Черно море

На територията на България и в офшорните зони има газ и петрол. Колко е точно, не може да се каже така – не мога да заяви, че има...

Работна група, съставена от ЕК, ще започне да търси алтернативи на проваления газов проект. Еврокомисията ще представи в началото на януари работна група по гарантирането на енергийната сигурност на бившите страни-участнички в проекта "Южен поток". В рамките на работната група ЕК възнамерява да "активизира усилията на страните от Централна и Югоизточна Европа" за диверсификация на доставките на газ и строителство на двустранни газопроводи от Северна към Южна Европа.

Сега, когато разясненията са получени, предстои ЕК да оглави работата на "Високопоставена работна група" за търсене на нови решения за обезпечаване на енергийната сигурност на тези държави.

"Сега ще интензифицираме работата със страните от Централна и Югоизточна Европа по формиране на единен газов пазар и диверсификация на източниците на доставки на газ. Такава е задачата на бъдещия енергиен съюз, който е приоритет за новия състав на Еврокомисията", подчертава Шефчович, предаде БТА.

Участниците в срещата на 9 декември на ниво министри в Брюксел определиха за това следните направления:

Руски експерти: Идеята на Борисов за хъб е нереалистична

Руски експерти оцениха като "провалена" и без перспективи идеята на премиера ни Бойко Борисов за изграждането на хъб у нас за руски г...

- работа по реализация на проекта за "Южен газов коридор", състоящ се от няколко газопроводи, преминаващи на юг от Русия през Кавказ и Турция към находищата в Каспийско море;

- строителство на терминали за втечнен газ;

- разработване на газови находища в шелфа на Черно и Средиземно море;

- създаване на "система от вертикални газопроводи" между Югоизточна и Централна Европа.

Енергийната комисия на НС: Всичко за "Южен поток" да се даде на парламента

Всички писма от комуникацията между България и Европейската комисия, протоколните решения на Българския енергиен холдинг и документит...

Работната група ще трябва да определи приоритетите на тези дейности и да прецени ориентировъчната им стойност, която ще се изчислява в десетки милиарди евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com