Русия: Няма да оставим България без природен газ

9664
Русия: Няма да оставим България без природен газ

Министерството на външните работи (МВнР) на Русия опроверга съобщенията на българските медии за спирането на доставките на руски природен газ за България от компанията "Газпром експорт", информира БГНЕС.

"Във връзка с появилите се в българските медии съобщения, че българската компания „Овергаз“ не е уведомена за продължаването на доставките на природен газ от компанията „Газпром експорт“ за България, искаме да отбележим, че, според информацията от ръководството на „Газпром“, доставките ще продължат без прекъсвания по линия на държавната компания „Булгаргаз“ в обем 3 милиарда куб.м. Това количество отговаря на годишното потребление в страната", съобщиха от МВнР. 

От БЕХ обещават: Няма да оставим хората на студено, ако Русия спре газа

Имаме готовност да реагираме, няма да оставим хората на студено, дори и „Овергаз” да не сключат договор с нас. Това заяви и...

От руското външнополитическо ведомство отбелязват, че доставките дори могат да бъдат увеличени. 

"С компанията „Овергаз“, сътрудничеството с която до сега задоволяваше не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите за разрешаване на натрупалите се през последните години търговски въпроси. Ние няма да оставим България без руско „синьо гориво“", подчертават от руското МВнР.

Вчера се появи информацията, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руската компания "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. Изненадващо писмо от "Газпром Експорт" вчера предизвика спешно заседание на премиера Бойко Борисов с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България. Става дума за 200 хиляди семейства в цялата страна.

По-късно от "Овергаз" разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че няма писмо на "Газпром експорт" за спиране на доставките. Има интерпретация на Диспечерския център на "Газпром експорт" в София, който в поредната си тридневна табличка за доставки за 30 и 31 декември и за 1 януари е написал "нула" срещу заявката на "Овергаз" за 1 януари, се пояснява в писмото. Тази "нула" не е потвърдена от "Газпром експорт" или от "Газпром" по никакъв официален начин.

Русия спира газа за България от 1 януари

200 000 български семейства може да останат без газ от 1 януари. Премиерът Бойко Борисов е свикал спешна среща на енергийните шефове, а...

"Овергаз" няма дългове към "Газпром експорт", има нормални текущи плащания по договор за доставка на газ, който е в действие още доста години, се подчертава в съобщението на компанията до медиите. Припомняме, че по неофициална информация "Овергаз" е задлъжнял с 400 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика