Румъния поиска обезщетение за "Набуко", България одобри ОВОС на "Южен поток"

17242
Румъния поиска обезщетение за "Набуко", България одобри ОВОС на "Южен поток"

Румънският президент Траян Бъсеску поиска от Европейската комисия да изплати обезщетение заради провала на проекта „Набуко”, предаде ziare.com.

Според Бъсеску страната му заслужава обезщетение, което следва да бъде разпределено по отношение на железопътен транспорт, сухопътна инфраструктура или регионални инфраструктурни проекти.

Румъния: Ако ООН докаже химическата атака, подкрепяме удара срещу Сирия

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че, ако ООН докаже употребата на химически оръжия от страна на режима в Дамаск и се стигне до...

Ние никога не сме се колебали по отношение на избора между „Южен поток” и „Набуко”. Твърдо сме били за втория проект, тъй като той отговаряше на европейските цели за диверсификация на европейския пазар", каза румънският президент.

Бъсеску вече изрази съжаление е "най-важният геополитически проект - газопроводът "Набуко" - няма да бъде осъществен". Така той коментира решението на консорциума, който експлоатира находището "Шах-Дениз" в Каспийско море, да предпочете конкурентния Трансадриатически газопровод, заобикалящ Румъния и България.

Румънската компания "Трансгаз" е вложила в проекта "Набуко" около 23 милиона евро, но тя е направила и други разходи, пише БГНЕС.

Междувременно Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри Доклада за оценка на въздействието на околната среда на газопровода „Южен поток". Неправителствените организации гласуваха „за" даване на зелена светлина на проекта, но внесоха шест становища с особено мнение за ревизия и допълване на ДОВОС в раздел „Безопасност и здраве", информира Агенция "Крос".

Ползата от българите и румънците

В Германия напоследък пристигат все повече хора от България и Румъния. Което в очите на мнозина изглежда проблем. Но не e непременно - ...

Началната точка на газопровода на българска територия е първият заваръчен шев пред оградата на входния охранителен кран на приемния терминал на газа на брега на Черно море. Крайните точки на тръбата на територията на България са пресичането на газопровода с държавната граница между Република България и Република Сърбия (в района на ГККП „Връшка чука") и точките на свързване към Националната и Транзитната газопреносна мрежа при възел за разпределение на газа (ВРГ) „Провадия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика