Румен Овчаров: ДПС почва открито да действа като турско оръжие

7005
Румен Овчаров: ДПС почва открито да действа като турско оръжие
Снимка: БГНЕС

Вероятност да пострадаме от спирането на газовите доставки към Украйна има, но има и възможности. Има една приказка на Конфуций – когато има вятър, някои се крият зад стени, други правят вятърни мелници. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Нова телевизия.

Русия и Турция ще се разберат, нещата натам вървят. Очевидно е обаче, че Турция ще загуби едно от нещата, за които се бори много – да стане енергиен хъб на входа на Европа. Сега България е алтернативата, но ние сами си загубихме предимствата с прекратяването на Южен поток преди две години. Нека припомним как Бойко Борисов стана говорител на Турция за т.нар. „зона за сигурност” – турска идея. Борисов го направи в момент, в който никой в Европа не подкрепяше тази идея, посочи бившият енергиен министър.

Петкова успокои: Доставките на газ са според договореното, колебанията в налягането са нещо нормално

Не е на лице никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките. Това заяви на извънредна пресконференция министър...

Овчаров изрази задоволство от това, че Борисов е укротил малко „милитаристичния” порив на Даниел Митов и Николай Ненчев. Но той посочи, че на база вчерашната декларация на ДПС Движението подсказва, че се превръща в рупор на турската политика. Не ми се иска да имаме българска партия, която се явява агент на чужда държава, каза Овчаров. Той разкритикува и БСП заради липсата на ясна позиция относно казаното от ДПС, макар че Янаки Стоилов говори веднага след Лютви Местан, но по-скоро в свое лично качество.

Няма международна коалиция срещу ИД. Всеки си решава своите проблеми в региона – Турция да няма кюрдска държава, Русия пази интереса си, САЩ обаче още не са решили какво искат в този регион дотук. Ние също нямаме позиция, а сега има възможност, като духа вятърът, да си направим една мелничка, каза Овчаров. Той не намери конспирация в пътуването точно сега на Бойко Борисов в Китай.

Относно БСП Овчаров коментира, че ръководството действа неадекватно. Сривът в доверието изглежда дори необратим, смята той. Овчаров даде пример с Полша – там дясното си направило и управляващи, и опозиция. Кой сега си спомня за Квашневски? И в Унгария – за Дюрчани някой да се сеща, попита Овчаров. Малко млади хора сега гласуват за БСП и БСП сега е партия на миналото – нея я чака същото като в Полша и Унгария. Нужен е изцяло нов модел – първо стабилизация и събиране на отломките. Мишо Миков обаче върви в обратна посока – разбиват се структури. Не свързвам особено големи надежди за нещо повече, каза Овчаров, който отрече, че би се кандидатирал за водещ пост в социалистическата партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика