Румен Гечев се възмути от готвените поправки в Закона за офшорките

4863
Румен Гечев се възмути от готвените поправки в Закона за офшорките
Снимка: БГНЕС

Като цинизъм определи депутатът Румен Гечев исканията на Европейската комисия да бъдат направени промени в т.нар. Закон за офшорките, тъй като е бил твърде рестриктивен. Законът е дело на Делян Пеевски и Йордан Цонев. Това заяви той на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

В рамките на заседанието на комисията бе отложено приемането на поправките в закона, тъй като все още е имало неясноти по изискванията на ЕК. Според Менда Стоянова липсва информация за точките, по които ЕК искат да бъдат нанесени поправки.

Връщат правото на офшорки да участват в обществени поръчки по настояване на Брюксел

По искане на Европейската комисия България ще промени законодателството си и отново ще разреши участието на офшорни компании в обществе...

Гечев попита, защо вместо да се правят законови промени, просто не се забранят офшорните зони и не се реши въпросът. Защо не се закрият офшорните зони, защо се крият в Лихтенщайн, Мадейра и Азорските острови, защо ще създаваме канал да си въртят парите, попита той.

Промените в закона предвиждат да се въведе определение за действителен собственик. Друга промяна е и в определението за юрисдикция за преференциален данъчен режим. Предложено е също и вписването на данни на действителните собственици в Търговския регистър, както и данни за дружествата, регистрирани в страни с преференциален данъчен режим, които осъществяват или ще осъществяват дейност в страната.

Проектът за изменение на закона за офшорните дружества е изготвен, защото на 24 юли 2014 г. е открита процедура по нарушение от ЕК срещу страната ни, защото първият закон за офшорките, който е изготвен от правителството, е бил твърде рестриктивен и не в съответствие с принципите на ЕС за свободно движение на хора, капитали и услуги. Сега действащият закон забранява на дружества, регистрирани в офшорни зони да участват в банки, застрахователни дружества, медии и пенсионни фондове. С промените, чието гласуване бе отложено, се предвиждаше въвеждането на праг от 10% за притежаване на акции от офшорни компании в банки, застрахователни и пенсионни дружества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика