Румен Гечев: Не е решено дали ще има таван на лихвата по бързите кредити

36637
Румен Гечев: Не е решено дали ще има таван на лихвата по бързите кредити
Снимка: БГНЕС

Не е решено дали да има или няма таван от 24% при лихвите по бързите кредити с внасянето на промените в Закона за потребителските кредити. Това заяви червеният депутат и бивш министър на икономическото развитие по времето на Жан Виденов Румен Гечев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Гечев каза, че лично той не е обещавал да има таван на лихвата. Депутатът каза, че според него не е добре да има процент, а сравнение в пъти спрямо банковите заеми, тъй като така не се ощетяват бизнес субектите при различна инфлация. Той обаче заяви, че ще се промени режима на регистрация на режим на лицензиране, когато говорим за компании за бързи кредити. За да лицензирате банка, трябва да покажете собствен капитал от 10 млн. лева. За фирмите за бързи кредити изискването ще е от 5 млн. лева.

Цонев: Няма да има едностранни промени на лихвите по кредитите от банките

На път сме да внесем промени в Закона за защита на потребителите и в Закона за потребителския кредит. В отношенията банки-потребители...

Такса за предсрочно погасяване на кредити ще може да се събира само през първата година от заема, а след това такава такса няма да има. Освен това размерът ѝ ще бъде много по-нисък – вместо 4-5%, както е сега, ще стане 1%. Така всеки, който пожелае, може да рефинансира заема си със заем от друга банка, ако тя предлага по-ниска лихва.

Лихвата по кредитите има две части – твърда и плаваща. Сега плаващата ще се определя по средните междубанкови лихвени проценти – LIBOR, EURIBOR и SOFIBOR, каза Гечев. Това означава, че вече банките не могат да променят едностранно лихвата, заяви той.

Третото направление в законовите промени е, че в договорите за заеми и кредити шрифтът навсякъде ще е еднакъв – няма да има малки буквички.

Една от много важните промени е свързана с т.нар. фалит на физическото лице. Там има две възможности – първият вариант е когато при взет ипотечен кредит длъжникът не може да плаща, банката му взима жилището и това е всичко – вече не дължиш нищо. Вторият вариант е сега съществуващият – при невъзможност за разплащане се взима жилището и се доплаща стойност на кредита, ако имотът не покрива взетия заем. Разликата е в лихвата при двата варианта – при по-рисковия за банката, т.е. първият, лихвата ще по-висока, каза Гечев.

Промени предвиждат банките да таксуват само определени услуги

Правителството предвижда различни мерки за борба с монопола при банките. Сред тях е въвеждането на регистър, в който да се описват банк...

Червеният депутат посочи, че ще бъде подготвен специален закон за фалита на частните лица и че сегашните промени в Закона за потребителските кредити.

Гечев заобиколи въпроса дали е казал, че осем български банки са в лошо състояние. Той посочи, че отчетите на банките са на сайта на БНБ и всеки може да види за кои банки става въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика