Решението за цената на газа ще стане ясно на 30 декември

5139
Решението за цената на газа ще стане ясно на 30 декември
Снимка: БГНЕС

Закритото заседание, на което КЕВР ще вземе решение за цената на природния газ от 1 януари, ще се проведе на 30 декември от 10.00 часа. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на открито заседание за обсъждане на доклада, подаден от "Булгаргаз" ЕАД, за утвърждаване на цени, по които общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти за първото тримесечие на 2016 година, предаде „Фокус”.

Регулаторът предлага понижение на цената на синьото гориво с 2,3%, което е съвсем малко по-голямо от поисканите от "Булгаргаз" 2.1%. За последното тримесечие на тази година КЕВР постанови намаление на цената на природния газ с 14.26%, което стана възможно, заради 30 процентното намаление на газа като цяло за 2015 година. Очакванията към момента са, че поевтиняване ще има и през второто тримесечие на 2016 г.

Природният газ ще поевтинее от януари с повече от предвиденото

Природният газ ще поевтинее от януари с повече от поисканите от „Булгаргаз” 2%, заяви председателят на Комисията за енергий...

На заседанието присъства и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. В своето изказване той отбеляза, че от обществения доставчик приемат за резонни основните аспекти, в които са направени корекции от работната група към КЕВР, а именно по отношение на постоянните разходи. По отношение на нормата на възвращаемост на собствения капитал, където също са направени съответни корекции в доклада на регулатора той посочи, че от „Булгаргаз“ имат съществени възражения.

„Досега винаги Комисията е приемала, че нормата на възвращаемост на собствения капитал е 10% и това е първият случай, в който се променя тази политика“, посочи Петьо Иванов. Той подчерта, че обществения доставчик работи по дългосрочни договори и допълни, че виждането на „Булгаргаз“ е подробно описано в становището му до КЕВР и се надява, ако има възможност Комисията да си промени мнението.

От работната група обясниха, че средно претеглената норма на „Булгаргаз“ се определя година за година и следващата година ще се прецени какъв да бъде коректният ѝ размер. Председателят на КЕВР Иван Иванов призова представителите на „Булгаргаз“ до утре да предоставят тяхното становище по доклада на работната група, за да може на 28 и 29 декември тя да се запознае с него и на 30 декември, когато е последният работен ден за тази година да станат ясни цените на обществения доставчик, които ще влязат в сила от 1 януари 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика