Рекорден ръст на ипотечните кредити

8075
Рекорден ръст на ипотечните кредити
Снимка: Thinkstock

Драстичен ръст на изтеглените кредити за жилища очакват финансови анализатори през втората половина на годината. Ипотечните заеми ще чупят рекорди след края на летните отпуски. Сред причините за очакваното повишение са изгодните условия за получаване на кредит, уточниха експертите, цитирани от Дарик.

Предварителните прогнози са за над 25 на сто ръст за юни спрямо април. Предвижда се през есента увеличението да бъде още по-голямо, допълниха специалистите.

БНБ готви Закон за ипотечния кредит

БНБ готви Закон за ипотечния кредит под натиска на европейската директива за защита на потребителите на такива заеми. Тя дава срок от о...

От големите банки в страната също прогнозират осезаемо повишение на интереса към ипотечното кредитиране.

Банкови експерти допълниха, че по последни данни лихвите по новите заеми на домакинствата в началото на настоящата година се понижават плавно.

Според анализите на БНБ през май средният лихвен процент по новоотпуснатите жилищни кредити в лева е 5,95 процента, което е спад от 0,70 процeнта в сравнение с година по-рано.

Специалистите изтъкнаха още, че лихвите при ипотечните кредити в момента са в рамките между 5,5 и 6 процента. За хората с висок осигурителен доход и ниска кредитна задлъжнялост се оформят и промоционални оферти с лихва и под посочените нива.

НАП напомня: Младите семейства могат да се възползват от данъчно облекчение

Младите семейства могат да намалят данъка върху доходите си с размера на лихвата по ипотечния си кредит, припомнят от Националната аген...

За жилища българинът тегли средно по 36 000 евро ипотечен кредит, като в София сумата стига и до 50 000 евро. Средно за страната пък до 10 000 лв. е най-предпочитаната сума при потребителските заеми.

При тях лихвите започват от 7 на сто и стигат до 11 процента. Най-голямо е намалението на лихвите за фирмени заеми, които се движат между 4 и 5 процента. Именно заради тези условия и бизнесът в страната вече е по-спокоен да тегли кредити, отчитат анализаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика