Реформаторският блок обвини Иван Айолов в лъжа за Южен поток

42977

Заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов лъже, че няма писмо от "Газпром" до Министерството на икономиката и енергетиката за "Южен поток". Това оповести Реформаторския блок на извънредна пресконференция.

Вчера, 9 май, по време на дискусията за "Южен поток" в парламента, организирана от "Атака", Иван Айолов в прав текст заяви, че писмо на "Газпром" за промени в българския енергиен закон няма. Айолов не каза дали има писмо по темата от компанията "Южен поток Транспорт", където "Газпром" има най-голям дял - 50%. Той подчерта, че "ние си правим промени в законодателството", защото досега не е имало такъв газопровод на българска територия и правоотношението не е уредено.

Първанов: Брюксел има двоен стандарт заради слабата българска дипломация

Брюксел има двоен стандарт по отношение на енергетиката, защото българската дипломация не проявява характер. Това заяви бившият президе...

„Вие поне за очи да се бяхте подърпали. А вие сами сте си смъкнали гащите, че и вазелин сте им дали!". С тези думи на Борис III, цар на българите, към свои министри след връщането им от чужбина, едно от лицата на Реформаторите - Петър Москов, описа ситуацията около "Южен поток".

Това е най-голямата доказана корупционна схема в историята на България, категоричен беше Атанас Атанасов. Настояваме главният прокурор да разпореди разследване кои са тези виновни длъжностни лица, които са се поставили в услуга на чужд интерес. Това е престъпление по глава 1 от НК. Според Атанасов става въпрос за “изключително тежки деяния срещу Републиката”.

Според члена на Гражданския съвет на Реформаторския блок и бивш министър на енергетиката Трайчо Трайков всичко това се прави, за да се извади „Южен поток” от европейското законодателство. Законодателството трябва да осигури газ на ниска цена, повече работни места и конкурентоспособност на пазара. С предложението за промени в Закона за енергетиката и вкарването на термина „морски газопроводи” ще се стигне до монопол и по-висока цена на газа.

Реформаторите се обединиха около мнението, че няма време за губене. Те допълват, че евентуална тема на вот на недоверие срещу кабинета може да е единствено националното предателство, което се извършва спрямо България по отношение на „Южен поток”. В заключение бившият лидер на СДС Мартин Димитров попита защо предложенията за промяна в Закона за енергетиката, подадени от „Газпром”, не са обявени публично и защо се крие цялата работа?

В свой унищожителен коментар за цялата ситуация около "Южен поток" Петър Москов, водеща фигура в Реформаторския блок, пише следното:

Властта отрича да е имало руски натиск за енергийното ни законодателство

Терминът „морски газопровод”, който предизвика истински взрив от критики към управляващите както от страна на ЕК, така и от...

"Верваме му на др. Айолов. Още повече, че в описа на документите, изискани от юристите на Реформаторския блок, с дата 13.08.2013 г. с рег. но. Е-93-00-1304/13.08.2013 г. е заведена служебната бележка "Предложения на Ю.п. транспорт b.v. за изменение и допълнение на Закона за енергетиката". Забележете, предложения на ръководителите на „Южен поток“ за промени в законодателството на България".

Ето и пълното писмо на Реформаторския блок относно "най-голямата доказана корупционна схема в историята на България":

"Официално писмо до Представителството на Европейската Комисия в РБ. Копие до Главния прокурор на Република България Г-н Сотир Цацаров и председателя на ДАНС, Г-н Владимир Писанчев.

Уважаеми Г-н Златев,
Уважаеми Г-н Цацаров,
Уважаеми Г-н Писанчев,

След задължително разпореждане на съставна Административен съд – София град, долуподписаните представители на Реформаторския блок се запознаха с реда на ЗДОИ с информация за протоколите, стенограмите и договорите за изграждането на Южен поток. Няколко месеца представители на МИЕ твърдяха, че не разполагат с такава информация, но след разпореждането на съда успяхме да получим опис на десетки документи, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката /приложен/. Получената информация разкрива истината за последните действия на сегашното правителство около „Южен поток”:

1. С писма 99-00-480/28.08.2013 и Е-93-00-1304/28.08.2013 до МИЕ, компанията “Южен Поток Транспорт b.v.“ (с мажоритарен собственик “Газпром”) прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

2. На 31.10.2013 г. е подписан Протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който Южен поток ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола, те НЕ се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.

Борисов: Управляващите провалиха „Южен поток” по най-глупавия начин

За една година управляващите успяха да провалят проекта „Южен поток” и то по най-глупавия начин – поне десет пъти об...

3. На 19.02.2014 г. с вх.номер 454-01-23 Т. Ерменков и Я. Куюмджиев от БСП внасят ЗИД на Закона за енергетиката, с който се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката. Съгласно законопроекта им, за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона: раздел IV от глава трета, който касае ценовото регулиране, глава четвърта, която касае лицензиите, глава осма „а“, чл. 170, който се отнася до задълженията на оператора на газопреносната мрежа, чл. 172 - 172е, където се уточняват условията на равнопоставеност при достъпа до газопреносната мрежа и чл. 197 и т.н.

4. С писмо 12-00-372/3.04.2014 ДАНС и с писмо 04-04-32/28.03.2014г. МВР искат информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по Южен поток.

Реформаторският блок счита, че са налице достатъчно данни за обосновано предположение, че определен кръг отговорни длъжностни лица от българската държава са се поставили в услуга на чужда сила, като са приели, подготвили и внесли законодателни промени в българския Закон за енергетиката, които са в разрез с европейското законодателство и в ущърб на националните интереси на Република България като член на ЕС.

Тези действия очевидно обслужват стратегическите интереси на руската страна за запазване на монопола й в газовите доставки на страните членки на ЕС и в частност на Република България. Освен всичко друго, тази зависимост ни обрича на на високи цени на газа, парното и тока за бизнеса и населението.

В тази връзка, предвид опасенията за извършени тежки закононарушения и/или престъпления, Ви предоставяме разполагаемата у Реформаторския блок документация, с оглед извършване на проверка и предприемане на всички необходими мерки за защита на българския национален интерес и интересите на Европейски съюз.

Приложения

1. Опис на документи, касаещи проекта „Южен поток“, заведени в МИЕ.

2. Протоколи – 2 бр. от 31.10.2013 г. между „БЕХ“ ЕАД и ОАО „Газпром“ за проекта „Южен поток“.

10. 05. 2014 г.
София

С уважение
Членове на Гражданския съвет на Реформаторски блок, всички с адрес за кореспонденция – София 1000,бул. Витоша 18: Меглена Кунева, Светослав Малинов, Радан Кънев, Мартин Димитров, Трайчо Трайков"

Репортер на Actualno.com: Петър Чернев

Румен Петков: Противниците на "Южен поток" не защитават българския интерес

Нямаме яснота по отношение на стратегическия интерес на България в енергийния сектор. Това заяви едно от лицата на АБВ в дискусионно ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика