Реформаторите: БСП продава газовата ни мрежа на "Газпром", това е предателство

29965
Реформаторите: БСП продава газовата ни мрежа на "Газпром", това е предателство
Снимка: БГНЕС

Основната тема във вота на недоверие на ГЕРБ ще бъдат нередностите около проекта „Южен поток”. Това стана ясно на съвместна пресконференция на Реформаторския блок и ГЕРБ.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков във всеки сектор от енергетиката има аргументи, които да подлежат на вот на недоверие. Той добави, че в случая не става дума за натиск, а за сътрудничество за пренасянето на руското законодателство в България.

Южен поток е технически неосъществим, твърди Валери Симеонов

Естествено, че споделям опасенията на Реформаторския блок за „Южен поток”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в пре...

Бившият министър, който сега е част от Реформаторския блок, обясни че според него България няма особена икономическа полза от проекта „Южен поток”. Гроздан Караджов от Реформаторския блок коментира, че „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и седми блок на АЕЦ „Козлодуй” представляват част от новата имперска доктрина на Русия. Тя цели страната ни да остане само проформа в Европейския съюз, а по законодателство да стане част от Евразийския съюз. Според него предприелите крачките за промяната в енергийното ни законодателство (бел. ред. - вносители на промените са червените депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев) са предатели, тъй като са направили всичко съзнателно.

Според икономиста Георги Ганев, който също е част от Обществения съвет към Реформаторския блок, се върви към умишлено фалиране на държавните енергийни дружества. В това число влизат както тези от енергийния, така и от газовия сектор, поясни той. Целта на това „мероприятие” е „Газпром” да сложи ръка на газопреносната мрежа на България. Според икономиста в тази насока се работело от 1996 година насам и това за малко щяло да струва оставането на власт на кабинета на Иван Костов.

Съгласно думите на говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев по темата „Южен поток” винаги сме имали конфликт на интереси с Германия. „В момента се отлага „прозорец на възможностите”. Енергиен съюз за Германия беше нещо, за което можем само да мечтаем. Ако изпуснем тази възможност, значи ни управляват предатели”.

Същевременно лидерът на Бойко Борисов зае малко по-различна позиция. Той обяви, че не е против "Южен поток", но ако той се прави по европейското законодателство. "Кое е по-голям интерес от това, че имаш газ? В момента плащаме пъти по-скъп газ”, допълни Борисов.

БСП се скри и няма да дойде на дебат за Южен поток, твърди Светослав Малинов

БСП се крие и не иска да се яви на уговорен вече дебат в предаването „Още от деня” на БНТ, който трябваше да се състои днес...

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че ако моделът на „Южен поток” се случи, ще има големи санкции от ЕК и спрени средства. В тази връзка председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира: „Ние заварихме всички фондове спрени, дойдат ли тези пак става така".

Във връзка с коментар, че това правителство си позволява всичко, Борисов посочи: „На Станишев Мишо Михов не иска да му даде призовката. При нас за нашите, които викат в прокуратурата, идва главния секретар на парламента и казва – считай, че съм ви я дал. Какво ще стане след изборите? Тези милиарди къде ще ги скрият? Или е важно Станишев да отиде в Брюксел?"

„Такава забава не съм виждал – взимат две тръби от Ихтиман, отива Орешарски с един оксижен – заварки ще прави. След това ги връщат – взели ги под наем. Така заварих „Люлин”, „Дунав мост”. Царе са на първите копки”, каза Борисов във връзка с тръбите на „Южен поток”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика