Разрешиха на финансовия министър да преговаря за нов държавен дълг

18751
Разрешиха на финансовия министър да преговаря за нов държавен дълг
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Временната бюджетна комисия на почти тайно заседание прие решение на НС за съгласие Министерският съвет да започне преговори за нов държавен дълг. Това се случи по време на почивката на извънредното заседание на парламента, на което се разглеждат актуализацията в бюджетите на НЗОК и държавния бюджет.

С решението се дава възможност на министъра на финансите и кабинета да започнат разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лева. Тоест, тази част от предвидения дълг от 4.5 млрд. лв., заложен в актуализацията, ще бъде взета отвън, обяснява Дарик радио.

Председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова свика депутатите минути преди заседанието. Тя обясни, че  на част от тях не е съобщила какво ще бъде обсъждано на заседанието. Запитана от журналисти на път за залата какво ще обсъждат, Стоянова се пошегува: "тайна" и отказа коментар, информира БГНЕС.

В крайна сметка заседанието започна с присъствието само на няколко медии, а мнозина от тях изобщо не разбраха, че се провежда заседание на бюджетната комисия.

Имаме решение на Министерския съвет №767 от 13 ноември, с което МС предлага на НС даване на съгласие за водене на преговори за предприемане на необходими действия за поемане на външен дълг, съобщи в началото на заседанието на комисията Менда Стоянова. Тя изчете и решението, което малко по-късно депутатите гласуваха: "Народното събрание дава съгласие Министерски съвет да води преговори и да предприема всички други необходими действия за подготовка за поемане на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 година не може да надвишава 3 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия на последващата ратификация."

На практика с решението се дава възможност на финансовият министър да води преговори за нов външен заем, преди вземането на такъв заем да бъде прието от Народното събрание и публикувано в Държавен вестник.

„Всички възможности ще бъдат използвани както за вътрешно, така и за външно финансиране и трябва повече време за това. Просто печелим време за разговори", обясни Владислав Горанов.

По отношение за заема бившият финансов министър Петър Чобанов обясни, че е било споменато „мостово финансиране" и ще е такъв тип заем, тъй като за „облигации няма време". Според него въпросът е да се види какви са алтернативите, какво ще стане, ако не бъде потърсен и външен източник на финансиране.

Експерти: Външният дълг на България може да е и по-голям

Има вероятност и данъкоплатците да участват по някакъв начин при погасяването на задълженията на НЕК, каза в студиото на БНТ икономичес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com