Работодателите заплашват, че ще искат оставките на Теменужка Петкова и Иван Иванов

15393
Работодателите заплашват, че ще искат оставките на Теменужка Петкова и Иван Иванов

Три национално представителни организации на бизнеса – АИКБ, БСК и КРИБ, настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов във връзка с енергийните цени. Те ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването на електроенергията.

"В продължение на нашите протести срещу планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли – между 13% и 20% за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4% и 13% за най-големите енергоинтензивни производства – отново категорично настояваме в България да се приложат европейските политики и най-добри практики в сектор "Енергетика", заявяват работодателите в писмо до Борисов. Те поставят условие, че ако не бъдат отчетени техните искания, ще поискат оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, поради демонстрирания отказ от провеждането на реформи в сектор Енергетика, както и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, поради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес. Според бизнеса това решение е взето без да бъде извършена оценка на въздействието върху икономиката от увеличението на цената на електрическата енергия за стопанско потребление, каквото е изискването на европейските директиви.

Трите организации заявяват, че ще сезират прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Авторите на писмото посочват, че въпреки разпореждане на Борисов от преди два месеца, все още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички български битови и стопански потребители разходите за преференциални електропроизводства – централите "Марица Изток" 1 и 3 , ВЕИ и когенерациите.

Писмото на работодателите е подкрепено от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската браншова камара "Машиностроене" и Българската асоциация на електротехниката, съобщават представителите на бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика