Работодателите: Чрез промени в Закона за енергетиката ТЕЦ "Марица изток – 2" може служебно да получи милиони

5936
Работодателите: Чрез промени в Закона за енергетиката ТЕЦ "Марица изток – 2" може служебно да получи милиони
Снимка: БГНЕС

Предлаганите промени в Закона за енергетиката предоставят възможност за "служебно" разпределяне на средства в размер на десетки милиони левове към конкретно дружество – ТЕЦ "Марица изток – 2". Това се казва в позиция на четирите национални представени работодателски организации относно внесения от ГЕРБ законопроект за промени в Закона за енергетиката.

Според работодателите поправката е в пълно противоречие с нормалната практика на провеждане на търгове от "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) и пазарните принципи. "Това може да се превърне в нарицателен пример за държавна помощ в нарушение на всички установени правила", се казва в общата позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 

Експерти и граждани настояват за промени в Закона за енергетиката

Граждани и експерти настояват за промени в Закона за енергетиката, с които да се одобрят индивидуалните договори за доставка и продажба...

Според предложенията на депутатите от БСП Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Пламен Йорданов и др. се създава нов чл. 36, според който в състава на признаните от Комисията за енергийно и водно разходи не се включват разходи, свързани с осигуряване на допълнителни резервиращи мощности с цел предотвратяване на тежки аварии. 

Резервирането на допълнителни мощности цели тези мощности да отговарят изцяло на определените в Правилата за управление на електроенергийната система изисквания, които влияят на сигурността на работа на електроенергийната система, нейната способност за работа в аварийни ситуации и са необходими за изпълнение на защитния план в плана за възстановяване, се казва в мотивите към законопроекта, внесен в парламента на 2 март.

С този законопроект се допуска разширяване на обема на студения резерв, т.е. предвиждат се допълнителни количества за разполагаемост, респективно разходи, свързани с осигуряване на допълнителни резервиращи мощности, което неизбежно ще се отрази на финансовите потоци в електроенергийната система – по експертна оценка с около 40 млн. лв., смятат работодателите.

"Формалният запис на предложението за нова ал.4 към чл.36 предполага невключването им в ценовата компонента „задължения към обществото”, но не отговаря на съществения въпрос – как ще се финансират тези допълнителни количества. Очевидният източник е дейността на ЕСО", смятат работодателските организации. Според тях това означава бъдещо преразглеждане на цената за достъп, разширяване калкулацията при цялостното ценообразуване и в крайна сметка – отново всичко ще се плати от индустриалните и битовите потребители.

Енергийната система е в аварийно състояние

Състоянието на енергийната система в страната е аварийно заради тежките метеорологични условия. Това каза на брифинг в Централното дисп...

Наричайки аргументите за целостта и сигурността на електроенергийната система формални, четирите организации казват, че те са в противоречие с европейската концепция за единен енергиен пазар, за намаляване на националния студен резерв и споделяне на капацитети между страни членки при необходимост.

Според АИКБ„ КРИБ„ БСК и БТПП наличният студен резерв е напълно достатъчен за нормално функциониране на системата, а дори евентуална необходимост от увеличаването му може да бъде осигурена по действащите правила.

"В този смисъл, не приемаме да се увеличат гарантираните плащания за енергия, която вероятно няма да е необходима на реалните платци. В мотивите липсва и адекватна обосновка по този въпрос", се казва още в позицията.

Работодателите цитират и интервю на един от вносителите Пламен Йорданов, който пред "Старозагорски новини" заявява, че част от положителния финансов резултат на ЕСО ще донесе свеж паричен поток към ТЕЦ "Марица изток 2". "С други думи, вместо да се търси адекватно реформиране в управлението на най-голямата държавна ТЕЦ, прокарват се схеми за непазарно финансиране и компенсации", посочват работодателските организации.

„Дженеръл илектрик” иска да строи и блокове в ТЕЦ „Марица Изток”2

Освен че има интерес към градежа на газопровода „Южен поток”, американската компания „Дженеръл илектрик” е изра...

"В заключение, по наше мнение, ако този законопроект бъде приет, това ще е драстичен пример за национално нормотворчество в противоположна на европейската концепция посока, за което отново ще трябва да платят българския бизнес и гражданите. За нас подобно „решение“ е абсолютно недопустимо", завършва изпратената до медиите позиция на четирите национални представени работодателски организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика