Прокуратурата подхваща и БНБ заради квесторите в КТБ

8601
Прокуратурата подхваща и БНБ заради квесторите в КТБ
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще разследва действията на БНБ, свързани с промяна на договорите за преференциална лихва в КТБ. Това съобщи в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНТ.

Цацаров добави, че проверката на Софийската градска прокуратура е започнала след сигнали в медиите. По думите му, разследването за незаконни действия на квесторите обхваща период доста след затварянето на банката, защото се установило, че началната дейност по преференциалните депозити е установена точно за това време. Прокуратурата разследва двамата квестори за предполагаемо преправяне на договори на депозанти в банката.

"В резултат на проверката са събрани достатъчно количество документи. Те показват и физически, и юридически лица, които са имали преференциални влогове. Говорим за лихви от порядъка на 9.8% и след това прекратяване на тези договори след поставяне на банката под особен надзор, превръщането им в непривилегировани влогове и по този начин осигуряване изплащането им от Фонда за гарантиране на влогове. При всички случаи предмет на изясняване тук е и какви са били – да ги нарека така – указанията, които са били изпращани от БНБ към квесторите", заяви главният прокурор.

"Бромак" е сезирала редица европейски институции заради КТБ

Мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка "Бромак" ЕООД е сезирал редица европейски институции заради случващото се с банка...

Досега от БНБ отричат, че квесторите са предоговоряли преференциални договори. Бившият премиер Иван Костов обаче обяви публично, че е предоговорил свой преференциален контракт с КТБ и това било законно. Отделно "Биволъ" публикува лихвите по кредитните карти на знакови публични фигури - например Ахмед Доган и кумът на Йордан Цонев - Милчо Киряков.

Припомняме, че съдът определи за дата за обявяване на несъстоятелност на КТБ 6 ноември, 2014 година. БНБ обаче настоя датата да е 30 септември, 2014 година и обжалва решението. Дата на несъстоятелността е особено важна, защото касае кои цесии по отношение на КТБ ще са валидни. Тези, преди датата, ще бъдат признати за валидни, а тези след нея - не. Цесиите, извършени в КТБ, са за 852 млн. лева, а след 30 септември са направени такива за около 550 млн. лева. В случая с Иван Костов обаче не става въпрос за цесия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com