Прокуратурата официално разследва квесторите на КТБ

6750
Прокуратурата официално разследва квесторите на КТБ
Снимка: БГНЕС

Вече е официално - Софийската градска прокуратура започва разследване срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Те ще бъдат разследвани за умишлена безстопанственост. (чл. 219 ал. 4, във вр. с ал. 3, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс).

Разследването срещу тях е за това, че в периода месец ноември 2014 г. до 26.03.2015 г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка „КТБ“АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Наказателна процедура срещу България искат пострадалите от КТБ

Ще предприемам кампания, с която да запознаем всички европейски институции с казуса "КТБ", а целта ни е отварянето на наказателна проце...

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност. Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Предистория

За нарушения от страна на квесторите се разшумя заради Иван Костов. Той официално призна, че е има влог на преференциална лихва, но го е предоговорил с помощта на квесторите и е получил гарантираното от закона обезщетение от 100 000 евро. Костов заяви, че това е направено напълно законно.

Иван Костов е имал депозит на преференциална лихва в КТБ

Иван Костов призна, че е имал депозит с преференциален лихвен процент в Корпоративна търговска банка за над 150 хиляди лева. В интервю...

Припомняме, че съдът определи за дата за обявяване на несъстоятелност на КТБ 6 ноември, 2014 година. БНБ обаче настоя датата да е 30 септември, 2014 година и обжалва решението. Дата на несъстоятелността е особено важна, защото касае кои цесии по отношение на КТБ ще са валидни. Тези, преди датата, ще бъдат признати за валидни, а тези след нея - не. Цесиите, извършени в КТБ, са за 852 млн. лева, а след 30 септември са направени такива за около 550 млн. лева. В случая с Иван Костов обаче не става въпрос за цесия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com