Прогнозите на ЕК за България: скромен ръст и продължаваща безработица

32178
Прогнозите на ЕК за България: скромен ръст и продължаваща безработица
Снимка: Getty Images

Подем в икономическото развитие на България през тази и следващата година ще има, но той ще бъде доста скромен. Това сочи прогнозата на Европейската комисия, публикувана на сайта на институцията. Според ЕК икономическият ръст на страната ни през 2014 година да достигне 1,7%, а през 2015 – 2 на сто.

По отношение на заетостта през тази година можем да очакваме неин ръст от 0,2%, а през следващата – 0,4 на сто. Според Комисията инфлацията в страната ще възлезе на 0,5% през 2014, а през следващата индексът на потребителските цени трябва да се повиши до 1,8%.

Започва общоевропейска инициатива за легализация на марихуаната

Европейската комисия (ЕК) одобри общоевропейска гражданска инициатива за легализация на марихуаната, съобщиха от портала www.medicalmar...

За съжаление не се предвижда особен спад при безработицата. Тя ще остане над 12% и през тази, и през следващата година. През 2014 се очаква да бъде 12,7%, а през 2015 – 12,1 на сто.

Ръстът, на които можем да се надяваме при инвестициите, също не е много обнадеждаващ. ЕК смята, че през 2014 те ще се увеличат с 2,4%, а през следващата година с 4,2%.

Държавният дълг ще продължава да върви нагоре, като ще нарасне с 22,7% през тази година и с 24,1% през предстоящата. Балансът по текущата сметка ще има ръст от 1,3 на сто през 2014, а през 2015 няма да се измени

Според прогнозите на ЕК вътрешното потребление и износа постепенно ще се превърнат в основен двигател за икономическото развитие. Ръстът обаче ще е скромен, тъй като пазарът на труда най-вероятно ще остане слаб. След приетите фискални стимули през 2013 година ЕК очаква през тази и следващата година фискалната политика на страната отново да бъде неутрална.

ЕК окончателно спира парите по ОП „Околна среда”?

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма "Околна среда", коит...

Като цяло може да се каже, че растежът на България е съизмерим със средния за Европейския съюз. Вижте какви са цялостните прогнози на ЕК за ЕС и еврозоната в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика