Природозащитници предупреждават за по-опасен добив на газ, отколкото е шистовият

31910
Природозащитници предупреждават за по-опасен добив на газ, отколкото е шистовият
Снимка: Getty Images / Guliver

Възможност за добив на въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да пручват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

БДЖ спря да извозва въглищата на скандалния бизнесмен Христо Ковачки

Държавната железница ще се опита да получи дължимите й от бизнесмена Христо Ковачки милиони по нов начин. От петък на обяд товарните в...

Сондите трябва да минат през подпочвените води. „Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ - водата ще пропадне и ще изчезне в образувалите се кухини. При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа”, обясни пред bTV екологът Синтия Недялкова.

Слухът за опасните сондажи вече тревожи и жителите на Вранино. „Тука, както казват, е Златна Добруджа, тука се изкарва и хлябът. И ако се надупчи тази земя, както казват, после няма да има тука живот”, опасява се местната жителка Светлана Стоянова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е хидрофракингът. „Хидрофракингът е забранен в редица държави, поради това, че газът излиза на повърхността и има редица заболявания на хората в този район”, обясни Лидия Делирадева от Центъра за човешки права. Хидрофракингът се използва от Втората световна война насам като начин за добив на конвенционален газ и досега никой не е възразил в тази насока.

От Министерство на икономиката обясняват, че сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й се позволи добив. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността”, посочи Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.

С 4 лева поскъпват въглищата от "Мини Марица Изток"

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев утвърди промяна на продажната цена на добиваните в "Мини Марица-изток" ЕАД...

Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com