Председателят на КПНРО гласувала да бъде отнет лицензът на KPMG

33564
Председателят на КПНРО гласувала да бъде отнет лицензът на KPMG
Снимка: БГНЕС

Наистина, за най-голямо съжаление Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО)* стана известна покрай КТБ и KPMG България. Когато се проведе тайното гласуване за бъдещето на лиценза на KPMG България, при необходими четири гласа се събраха три. Това беше недостатъчно, каза председателят на комисията Ваня Донева в предаването „Лице в лице” по bTV.

Категорично KPMG не е основен виновник за аферата КТБ, може да се каже, че е само съпричастна. Ролята на одитора е да покаже на обществото реалната картина в даден предприятие чрез отчетите си, подчерта председателят на КПНРО.

Действала ли е благосклонно KPMG към КТБ заради Цветан Василев?

Шефът на “KPMG – България” Маргарита Волева е била много близка с банкера Цветан Василев. Това твърди в свой материал...

Одиторът трябва да е критичен към ръководството и компанията, която одитира. А е факт, че KPMG България е засякла пропуски във вътрешната система на банката и на одиторите е трябвало да им светне лампичката. Финалните мнения на одиторите обаче са, че всичко в КТБ е било наред. Основният проблем е т.нар. компроментирана независимост на одитора. Затова аз гласувах „за” отнемане на лиценза на KPMG България. Като добавим и, че KPMG не са докладвали на дирекция „Банков надзор” на БНБ за констатирани пропуски във вътрешните системи на КТБ, решението ми беше ясно, обясни Донева.

За съжаление законът не дава възможност да се гласува явно, а щеше да е полезно всеки мой колега в КПНРО да изложи публично аргументите си как гласува, каза още Донева.

За да е всичко наред в една банка, кредитните досиета трябва да са пълни, да е ясно дали кредитополучател има възможност да си погаси заема, колко пъти е предоговарян даден кредит, дали служителите на банката се държат спрямо регулаторната рамка, обясни председателят на КПНРО. Според мен в случая на KPMG има компроментирана независимост, като е имало заплаха срещу независимостта на одитора, заяви Ваня Донева. Тя каза, че „говори хипотетично” – ако някой от KPMG е в близки отношения с ръководството на предприятието, което разследва.

Припомняме, че в събота, 10 януари, излезе информация, че шефът на KPMG България Маргарита Волева е била в много близки отношения с Цветан Василев и се е возила многократно на борда на частния "Фалкон" на Цветан Василев, включително за „ваканционни пътувания” в ЕС, Доминикана и Южна Америка.

Менда Стоянова нападна КПНРО за отказа да бъде отнет лицензът на KPMG

Решението лицензът на "KPMG – България" да не бъде отнет е меко казано странно. Това каза пред Агенция "Фокус" председателят парл...

Какво се случи с "KPMG - България"

Заради „значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ в периода 2009 - 2013 година” Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) наложи глоба от 100 хил. лева на „KPMG – България”. За всяка от годините през периода 2009-2013 включително се налага глоба от по 20 хил. лева. Глобени ще бъдат и двама служители на одитора, без да се посочва кои са те. Единият е санкциониран с 40 000 лв., а другият - с 60 000 лв.

След решението в агенция ПИК беше тиражиран слух, че са предлагани 300 хил. евро на членове на комисията, за да не бъде отнет лицензът на одитора. Двама от членовете на Комисията изразиха готовност да разкрият как са гласували, ако бъде взето решение за това.

* Дейността на КПНРО се финансира от държавния бюджет чрез бюджета на Комисията за финансов надзор. КПНРО има председател и четирима членове, като мандатът им е четири години. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на Комисията по бюджет и финанси. Председателят и членовете на комисията не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата.

Солена глоба за пропуски при одитите на КТБ

Недоглеждане и пропуски при одитите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде санкционирано със значителна глоба. Председателят на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика