Председателят на ДКЕВР хвърли оставка

18550
Председателят на ДКЕВР хвърли оставка
Снимка: БГНЕС

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка, предаде bTV. Тя не уточни защо си подава оставката.

Тонева зае поста още в началото на пролетта, като замени Евгения Харитонова, която беше начело на регулатора по времето на служебното правителство. Тя беше и заместник на друга емблематична фигура за ДКЕВР - Ангел Семерджиев, който беше принуден да напусне поста си още през януари след като от Европейската комисия казаха, че ще наложат глоба на страната ни заради неизпълнение на транспонирането на европейските норми относно Третия либерализационен пакет в сектор енергетика. След Семерджиев начело на ДКЕВР застана Юлияна Иванова, която престоя на поста само две седмици, а после на нейно място застана Харитонова. Тонева пък пое поста след изборите, когато беше сформиран кабинетът Орешарски. Така Анжела Тонева се превърна в четвъртия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, който подаде оставка през тази година.

Избират състава на ДКЕВР

Съставът и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъдат променени най-късно в началото на следващат...

Още когато кабинетът Орешарски встъпи в длъжност, беше анонсирано, че ще има намаление на цената на тока за битовите потребители. В началото на февруари именно бунт срещу високите сметки за ток, започнал в Благоевград и прераснал във всенародни протести, доведе до свалянето на кабинета на Бойко Борисов.

След като Пламен Орешарски и правителството му встъпиха в длъжност, Анжела Тонева коментира, че ДКЕВР не е предвиждала механизъм за поевтиняване на тока. Тогава председателят на регулатора каза, че се работи само по схема за ценообразуване и че за намаляване на цената на тока трябва да се предвидят намаляване на разходите в цялата система. Една от дискутираните мерки беше намалението на цената за пренос на Енергийния системен оператор (ЕСО) с два лева, а втората - да се привлекат повече приходи от продажбата на квоти парникови газове. Парите обаче се оказаха недостатъчно - при необходими почти половин милиард лева (498 млн. лева), които да отидат в НЕК, бюджетът по това перо се оказа под 130 млн. лева. При актуализацията на бюджета в края на август и началото на септември към НЕК бяха прехвърлени 86.5 млн. лева само от продажбата на излишни квоти за вредни емисии.

Припомняме и че с встъпването в длъжност на Анжела Тонева за председател на ДКЕВР в сила влезе нова политика на комисията за общуване с медиите. Тя гласеше, че на брифингите на ДКЕВР не може да се задават въпроси извън предварително подадената тема, а достъпът до пресконференции беше силно затегнат и на практика само ресорни журналисти имаха правото да ги посещават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика