Правителството готви отстъпки по пенсионната реформа

19147
Правителството готви отстъпки по пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Правителството е готово да отстъпи на работодатели и синдикати, за да бъде оформена пенсионната реформа, съобщава Mediapool след среща на Бойко Борисов, ивайло Калфин, Владислав Горанов и Менда Стоянова със синдикатите и работодателите.

Според информацията кабинетът е готов да направи по-малък от планирания ръст на осигуровките, за да се отговори на исканията на работодателите. Освен това Бойко Борисов и компания, след като самият премиер обяви, че няма да има отстъпление за пенсионната възраст, сега мислят да предложатпо-леки условия за пенсиониране на категорийните работници, което е "болната" тема на синдикатите.

Синдикати и работодатели не отстъпват за пенсионната реформа

В последните 12 години времето, в което получаваме пенсия, се е увеличило. Това заяви председателят на БСК Божидар Данев пред Нова теле...

По информация на участници в срещата един от обсъжданите варианти е осигурителните вноски да нараснат с 2% за две години, а не с планираните 4.5 % за 12 години. Това ще стане на две стъпки – с по 1% през 2017 и 2018 година и то само за вноските за пенсия, а тези за безработица ще останат без промяна. В КСО в момента пише, че осигуровката трябва да се увеличава с 2% от 2017 година, като увеличението трябва да отиде за втора пенсия т.е. в частните пенсионни фондове.

По отношение на пенсионната възраст се обмисля по-малко увеличение на възрастта за пенсиониране на работещите в тежки условия в първа и втора категория труд. Вероятно ще бъде прието предложението работещите първа категория труд да се пенсионират 10 години по-рано, а не 8 години по-рано от редовната възраст, а работещите във втора категория да се пенсионират 5 години по-рано, а не 3 години по-рано от редовната възраст, която според планираната реформа трябва да достигне 65 години.

Очаква се пенсионните промени да бъдат гледани от Министерския съвет в сряда, като дотогава ще има още разговори за сближаване на позициите и намиране на "широко приемливо решение, което да бъде внесено в Народното събрание", заявиха от правителствената информационна служба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика