Познати политически лица редят жалейки за Русия заради "Южен поток"

24265
Познати политически лица редят жалейки за Русия заради "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Ако оценяваме от професионална гледна точка решението на Русия да се оттегли от „Южен поток”, то е закономерно. Русия не може да чака безкрайно дали газопроводът ще се строи или няма да се строи. Това заяви пред ТАСС депутатът от АБВ проф. Борислав Борисов, който беше човекът, прочел словото на партията при първото заседание на 43-тото Народно събрание.

„За България това е много лошо, загубихме много голям проект. Бях изключително изненадан от тази новина, но, за съжаление, решението на Русия е закономерно, защото в последните години управляващите в България не се занимаваха активно с проекта. Русия няма как да чака вечно и защити своите икономически и политически интереси. Решението да се спре с проекта е логичният край на историята”, казва Борисов.

Турският маршрут за руския газ е не по-малко рисков от украинския

Турският маршрут за износа на руски газ не е крие по-малко транзитни рискове, отколкото украинският, и освен това така или иначе ще се ...

Бившият министър на икономиката и енергетиката от времето на Тройната коалиция Румен Овчаров също говори пред ТАСС. Според него България не се е показала като надежден партньор в проекта „Южен поток” и затова сега е на губещата страна. „Очевидно е, че няма да получим никаква компенсация за спирането на „Южен поток” и сме на губещата страна. Да благодарим на премиера Бойко Борисов, който за пет години успя да съсипе три големи инфраструктурни проекта в България, които можеха да привлекат огромни инвестиции”, каза Овчаров. И уточни, че има предвид АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и „Бургас-Александруполис”.

„Сега икономическа изгода ще извлече Турция. А България ще строи интерконекторна връзка с Турция. Не виждам друг шанс да продължим преговорите за „Южен поток”, нарежда жалейки Овчаров.

„Още през 2007 година Русия се съгласи да изгради „Южен поток”, за да избегне монопола на Турция по отношение на газовите доставки. Москва предложи проекта на България, защото виждаше стабилен партньор в българско лице. Икономическият риск беше за Русия, но, за съжаление, България се оказа ненадежден партньор – държава, която не оценява и не защитава националния си интерес”, подчертава Овчаров.

Във Facebook социалният министър Ивайло Калфин, който беше пет години член на Бюджетната комисия на Европейския парламент, също се включи в „погребението” на „Южен поток:

Плевнелиев: В момента никой не знае печелим или губим от "Южен поток"

Вярвам, че решаването на „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия. Към момента никой не може да прецени дали печелим или губ...

"Window opportunity" сигурно се превежда като "временна възможност". „Южен поток” няма да се строи. Втора загуба за България след НАБУКО. Факт е, че курсът на рублата се срина, а кредитите за руски бенефициенти сега са с невъзможна лихва. Когато обаче можеше да се строи и имаше желание, България беше пасивна, страхуваше се да се ангажира с ясна позиция и правеше процедури за изпълнение, от които лъхаше на корупция. Е, сега заради американския натиск НАБУКО отиде в Турция и Гърция, а заради руското решение - Южен поток също. България отново е "на сухо" заради платените и безплатни противници на Южен поток, заради политическата нерешителност и заради корупционните апетити. Казвам го като човек, който е работил за това, България да се възползва от предимствата си и да концентрира потоци на енергийни ресурси. "Временната възможност" свърши".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика