Позитивен знак за пенсионната реформа на второ четене в комисия

20229
Позитивен знак за пенсионната реформа на второ четене в комисия
Снимка: БГНЕС

Мъжете и жените ще излизат в пенсия на 65 г. Възраст за пенсиониране се въвежда и за военни и полицаи. Осигуровката ще се вдигне на два пъти с по 1% през 2017 и 2018 г., а хората, родени след 1959 г., ще могат да избират многократно къде да постъпят вноските им за втора пенсия. Това приеха снощи депутатите от социалната комисия на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, информира в. "Сега".

Повечето от текстовете минаха с подкрепата на ДПС, а партньорите на ГЕРБ в управлението - реформаторите и Патриотичният фронт, гласуваха "против" или "въздържал се". Ако това разпределение се запази и в пленарната зала, пенсионната реформа ще мине без проблем.

Решено: Детските надбавки за непълнолетните майки - само в натура

Малолетните и непълнолетните майки ще получават детски надбавки от държавата само в натура, предаде „Фокус”. Това приеха на...

От 2016 г. възрастта за пенсия в масовата трета категория започва да расте. През първите 2 г. стъпката ще е 2 месеца и за мъжете, и за жените. Така догодина в заслужен отдих ще се излиза на 60 г. и 10 месеца за жените и 63 г. и 10 месеца за мъжете. От 2018 г. стъпката за мъжете ще е по-плавна - с по 1 месец на година, докато през 2029 г. стигне 65 г. За жените увеличението продължава с по 2 месеца до 2029 г., след което се ускорява на 3 месеца до 2037 г., когато трябва да достигне крайната цел - 65 г. Изискуемият стаж също ще расте с по 2 месеца за мъжете и жените, докато стигне 37 г. за жените и 40 за мъжете.

Военни и полицаи ще се пенсионират от следващата година при навършени 52 г. и 10 месеца. Тяхната възраст също ще расте с по 2 месеца, докато стане 55 г. Изискването за 27 г. стаж, от които две трети в системата, се запазва. От следващата година се затягат условията и за хората без стаж, които сега имат право да се пенсионират на 65 г. и 8 месеца при 15 г. работа. От 2016 г. възрастта и за тях ще расте с по 2 месеца, докато стане 67 г. За тези, на които не им достига стаж до 1 година, се въвежда гъвкаво пенсиониране - те ще могат да го направят, но срещу по-ниска с 0.4% пенсия. От 2038 г. възрастта за пенсия за всички българи би следвало да се обвърже с нарастването на средната продължителност на живота у нас.

Увеличението на осигуровката за пенсия с 2% беше прието без дебати. Реформаторите и Патриотичният блок се въздържаха при този текст, а БСП гласува против.

Хората, родени след 1959 г., ще могат да прехвърлят вноската си за втора пенсия в НОИ. В този случай партидите им ще влизат в Сребърния фонд, където няма да има доходност. Ако решат да се върнат обратно в капиталовия стълб, те ще получат само това, което са внесли в обществения фонд. Парите ще могат да се местят веднъж годишно, докато човек не стигне възраст 5 години преди пенсионната. Работещите тежък труд също ще могат да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ, но само веднъж.

Женски отпор срещу пенсионните промени на Калфин

Жените от парламентарната група на БСП внесоха законопроект за поправки в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат с три г...

Радан Кънев предложи родените от 1960 г. до 1969 г. да могат да прехвърлят партидите си между НОИ и частните фондове, като това да става до 1 година преди навършване на години за пенсия. Според Кънев срокът да се местят партидите най-много до 5 г. преди пенсия е твърде дълъг, тъй като не позволява да се направи информиран избор. Затова Реформаторският блок искаше срокът да е 1 г. преди навършване на условията. Не беше дискутиран въпросът дали при този срок административните разходи за прехвръляне няма да се превърнат в по-голямо бреме за системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com