Потребители успяха да осъдят едно от ЕРП-тата

5273
Потребители успяха да осъдят едно от ЕРП-тата
Снимка: Getty Images / Guliver

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди, че електроразпределителното дружество "Чешки енергетични заводи България" АД незаконосъобразно е изисквало от абонатите си да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение, или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е доказано. Това съобщават от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Съгласно решението на съда ЕРП-то е въвело неравноправни клаузи в Общите условия към договорите с потребителите за предоставяне на услугата. Клауза, касаеща задълженията на потребителите, гласи, че "подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума". Според другата клауза, в ситуация, в която ЕРП-то твърди, че е имало неправомерно въздействие върху електромера, то може да начислява суми за енергия, която не е изконсумирана от потребителя.

Шефът на КЕВР: Ако гледаме исканията на ЕРП-тата, цената на тока ще скочи двойно

Токът за бита и фирмите на ниско напрежение трябва скочи 2 пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества. Това заключи...

По силата на решението на ВКС в срок от два месеца дружеството следва да премахне цитираните неравноправни клаузи от Общите си условия. Експертите на КЗП напомнят, че потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни.

В момента са в ход колективни искове срещу още няколко електроразпределителни дружества за прогласяването за нищожни на тези и други неравноправни клаузи в общите им условия, които не са отстранили доброволно по препоръка на КЗП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика