Получават ли адвокати тлъсти хонорари за работа проформа в ТБ Виктория?

35093
Получават ли адвокати тлъсти хонорари за работа проформа в ТБ Виктория?
Снимка: БГНЕС

Квесторите на ТБ „Виктория” са позволили на юристконсулти да вземат сериозни суми по дела, свързани с банката, откакто тя е под специален надзор. Това твърди в своя публикация разследващият сайт „Биволъ”.

Според „Биволъ” даваните хонорари са твърде „тлъсти” за свършената от адвокатите работа. Става въпрос за две дружества – ЕАД „БулЛойерс” ООД и „Атанасов” и за работата им в периода 25 юни – 23 септември тази година.

Димитров: Действията на квесторите на ТБ "Виктория" не са законосъобразни

БНБ в писмото си до нас от вчера не дава пряк отговор на нашите въпроси. Да припомня - бизнес и синдикати заедно поискахме Централн...

Съгласно документите, „БулЛойерс” е фактурирало 16 898,38 лв., с фактура № 337 от 04.08.2014 г., а месец по-късно фактура № 338 от 03.09.2014 г. също за 18 000 лв. Оказва се, че за един месец въпросното дружество не е издавало друга фактура.

Още по-интересна е ситуацията в адвокатско дружество „Атанасов”. То е собственост на съдружник в „БулЛойерс” – Бисер Атанасов и има фактура за 108 250,17 лева за услуги, свързани с ТБ „Виктория”. Общо за периода 25 юни – 23 септември двете фирми са взели 161 148,55 лева за работата си с ТБ Виктория.

Според „Биволъ” и двете дружества имат пълен  достъп до всички кредитни досиета в ТБ „Виктория”. Съответно Божидар Атанасов е съставил възлагателно писмо, с одобрението на квесторите и на база на него има образувани изпълнителни дела по големи, необслужвани кредити на ТБ „Виктория”. За завеждането на тези дела е и възнаграждението от 108 хил. лева на адвокат Димитров, казва „Биволъ”. Интересен факт е, че за да се образува изпълнително дело, е необходимо да се подаде и подпише молба по образец до частен съдебен изпълнител.

Припомняме, че работодатели и синдикати публично протестираха срещу работата на квесторите в ТБ "Виктория".

Продажбата на неликвидни активи е източник на ликвидност за дъщерната банка на КТБ

Източник на ликвидност за търговска банка "Виктория" - дъщерна на КТБ - е продажбата на неликвидни активи. Това съобщава централната ба...

Междувременно от „Активни потребители” публикуваха проучване, което показва, че почти 25% от банките в България и 75% от кредитните къщи не предоставят преддоговорна информация за потребителските кредити под формата на Стандартен европейски формуляр.

Девет от деветнадесет изследвани банки са предоставили формуляра във всичките три посетени клона, една e предоставилa в два от три клона, четири са предоставили в един от три клона и пет не са предоставили в нито един от посетените клонове. В изследването бяха включени и пет финансови къщи, отпускащи потребителски кредити. При тях само една от пет предостави стандартния формуляр, казват „Активни потребители”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика