Политици, бизнесмени, спортисти, общественици спасили милиони от КТБ

19097
Политици, бизнесмени, спортисти, общественици спасили милиони от КТБ
Снимка: БГНЕС

Вече е ясно кои са най-големите фигури, които са успели с цесии да спасят големите си влогове, потънали след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Светлина върху имената хвърля новия списък по въпроса с цесиите от банката, публикуван от синдиците. По същество цесията представлява прехвърляне на заем на нов кредитор. В разгара на скандала лично Бойко Борисов ги обяви за "далавера". Основният момент при цесиите беше кога точно съдът ще обяви датата на несъстоятелност на КТБ, защото след нея цесиите подлежат на осчетоводяване и могат да бъдат отменени. Датата съгласно решение на Софийския апелативен съд (САС) е 20 юни, 2014 година. Всички цесии, които присъстват в списъка на синдиците, са оповестени след тази дата.

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор II част)

През изминалата 2015 година имаше развитие по сагата "КТБ", която се оформи като черно петно на прокламирания като стабилен банков сект...

Според изчисления на "24 часа" банкерът Цветан Василев е спасил 80 млн. лева с цесии и прихващания през компании, които са били част от бизнес империята му – например само „Дунарит“ има 49 прихващания в евро, щатски долари и левове. 12 от тях са за суми от над 1 млн. в съответната валута, като най-голямата цесия е за 23 млн. евро!

Василев обаче далеч не е единственото интересно име. Политици, бизнесмени, общественици, дори спортисти личат в списъка.

По азбучен ред първото значимо име, което хваща окото, е това на Александър Сталийски, наричан Сивия кардинал на Бойко Борисов. Той има две цесии – първата е за над 20 млн. лева, а втората – за 3,2 млн. щатски долара. Неговата половинка Виолета Сечкова е спасила общо 9,9 млн. лева и 1,6 млн. евро с две отделни цесии.

Разбира се, фигурира и името на културния министър Вежди Рашидов, който също има две цесии. Едната е в левове – 661 123 лева, а по-голямата е в евро – 950 000.

Още един министър, макар и бивш, също е успял да спаси пари – Милен Велчев. Той е отървал 36 хил. лева и 24 хил. евро.

Проф. Ханке: Българските банки сега са по-добре от времето преди кризата с КТБ

Българските банки сега са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви в интервю за ...

Налице е и италианският бизнесмен Едуардо Миролио с три цесии – в левове, евро и долари, от която тази в левове е за над 12 млн. Именно делът на Миролио в „Техномаркет“ най-вероятно ще бъде взет от Делян Пеевски.

Бившият заместник-градски прокурор на София Роман Василев също е имал пари в КТБ. С цесии той е спасил около 305 хил. евро и малко над 20 хил. долара.

Бившата шефка на КЕВР Светла Тодорова има цесия за 110 727 евро.

Спортисти и артисти

Не липсват и имена на много известни спортисти сред спасилите пари от КТБ. Легендата на ЦСКА Александър Наков Чакмаков е успял да си вземе 310 000 лева. Личи и името Александър Тодоров Тодоров, което отговаря на един от бишите шефове на ЦСКА по времето на „Титан“ с цесия от почти 50 хил. долара. Друг известен футболист с пари в КТБ е бившият играч на "Локо СФ" и "Левски" Цветан Генков, който с цесии е спасил 138 хил. лева и 223 хил. евро.

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор I част)

2015 година е годината, в която сагата с изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) продължи. Банката, четвърта п...

Големият ни гимнастик Йоран Йовчев е успял да спаси малко над 194 хил. лева и малко над 72 хил. долара. Олимпийската ни шампионка по гребане Румяна Нейкова пък има цесия за почти 410 хил. евро.

Впечатление прави и името Васил Михайлов Найденов. То съвпада с името на известния певец Васко Кеца. Цесията, направена от този човек, е за 335 000 щатски долара.

Известният продуцент Евтим Милошев също е в сметката – с 630 526 евро. Там е и поетът Недялко Недялков Йорданов, бащата на собственика на ПИК Недялко Недялков и на едно от основните лица на „Биволъ“ Асен Йорданов. Недялко Йорданов е спасил над 500 хил. лева и още 36 хил. евро. Друг известен журналист - Петьо Блъсков, пък е измъкнал 500 882 долара с прихващане от кредит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com