Плевенлиев: България започва процедура за влизане в единния банков механизъм на ЕС

22840
Плевенлиев: България започва процедура за влизане в единния банков механизъм на ЕС
Снимка: БГНЕС

България незабавнно ще започне процедура за влизане в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след приключване на близо 4-часовите консулатации при него днес.

Плевнелиев заяви, че това е бил един от въпросите, по които участниците са постигнали пълно единодушие. Другите мерки, по които е постигнат консенсус, са:

Депозитите до 100 000 евро в Корпоративна търговска банка са гарантирани със закон (както и тези в другите банки) и ще продължат да бъдат такива.

На КТБ ще бъде извършен международен одит.

Консултации при президента за финансовото състояние на държавата

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе на 14 юли, от 14:00 часа на "Дондуков" 2 консултации с парламентарните политически сили и с и...

Българската народна банка ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка ефективността на надзора на българските банки.

Ще има актуализация на бюджета на Здравната каса.

Бюджетният дефицит ще се вдигне до 3%, размерът на държавния дълг ще се увеличи.

Въпросът, по който участниците в консултациите, не са постигнали съгласие, е дали да има специален закон за КТБ. Според президента обаче това не е голям проблем, тъй като действащото законодателство в България разполага с достатъчно добри механизми за реакция.

"Прокуратурата и органите ще действат категорично. Ще се използват всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите", заяви Плевнелиев.

Жена гвардеец ще застане на пост пред президентството

За първи път в историята жена гвардеец ще застане на пост номер едно в републиката – караула пред президентството, съобщи БГНЕС....

„Дебатирахме да се извърши международен одит на банката, да се разкрият активите закупени с тези кредити и да се предприемат действия по възстановяване на бюджета и фонда за гарантиране влоговете на банките. Всеки, който е нарушил закон, ще носи своята голяма отговорност”, каза още президентът.

Той обясни, че са дебатирали и по отношение на европейските фондове и как България да успее да усвои в оставащите година и половина средства от тях „Те са генератор на развитието и предпоставка за модернизацията на страната. До 2015 година България трябва да усвои близо 3 млрд. евро. Временно има проблем в две оперативни програми. В тези програми основни бенефициент са общините”, посочи той.

Плевнелиев коментира още, че са постигнали съгласие, че правителството, което и да е то, ако е необходимо и законодателна промяна, да се предвидят необходимите средства, за да се гарантира усвояване на еврофондовете, а бенефициентите да бъдат подпомогнати и мотивирани, за да ускорят процеса. „Да покажем ясно и категорично – по-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година”, каза още Росен Плевнелиев.

В консултациите участваха Михаил Миков, председателите на всички парламентарни групи без партия "Атака", министър-председателят Пламен Орешарски, заместник министър-председателят Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов. На обсъждането участват и главният прокурор Сотир Цацаров, управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com