Платформата до Варна е за проучвания относно строежа на "Южен поток"

24409
Платформата до Варна е за проучвания относно строежа на "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Строеж на газопровода „Южен поток” край Варна няма и не е започвал. Това потвърдиха от компанията „Южен поток Транспорт”, която отговаря за строителството на подводната отсечка на газпровода.

В понеделник, 25 ноември, се появи информация, че в Паша дере, близо до Варна, вече са започнали строителни работи. Там действително има работници, има платформа в морето, но тя извършва сондажи само за проучвания, твърди Андрей Фик, представител на „Южен поток Транспорт”. Все още нямаме материали за строеж, не са завършени необходимите търгове, подчерта той.

България, Словения и Унгария заемат обща позиция за "Южен поток"

България, Унгария и Словения ще излязат с обща позиция по проекта "Южен поток". За това се договориха премиерите на трите страни Плам...

Тръбата на „Южен поток” действително ще мине през плажа Паша дере. За да се запази неговият сегашен вид, консорциумът реши да се изградят четири микротунела, които ще пресекат плажа под земята. Това означава, че ще се прокопаят тунели с малък диаметър на дълбочина около 20 метра под плажа, в които ще се инсталират тръбопроводите от „Южен поток”. Този метод е по-сложен и по-скъп в сравнение с традиционните начини на заравяне на тръбите в изкопи, но предимството е, че така ще се инсталират тръбите на по-голяма дълбочина и без никакви строителни работи на самия плаж. Проучването, което в момента се извършва на плажа, е за получаване на по-детайлна информация, необходима за инженерния проект на микротунелите.

Относно опасенията, че компресорите на газовата станция край Варна ще са много шумни, строителите уверяват, че това не е така. Достатъчно безшумно е, дори и да сте на метри от станцията, казват те.

По отношение на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) вече е ясно, че докладът за ОВОС има положителна оценка.

В „Южен поток Транспорт” участват „Газпром”, ЕНИ и EDF. България все още няма подписан официален договор за отсечката на „Южен поток” на наша територия.

Смут във Варненско - започнал е таен строеж на "Южен поток"?

В близост до плажа Паша дере във Варна вече са струпани големи машини и тече подготовката за таен и незаконен строеж на морската час...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика