Петкова: Заобикалянето на Украйна не е целта на газовия хъб

3484
Петкова: Заобикалянето на Украйна не е целта на газовия хъб
Снимка: БГНЕС

Проектът за газоразпределителния център „Балкан” не цели заобикалянето на Украйна. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Дарик".

Петкова обясни, че една от основните теми на работната група по енергетика в рамките на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество е била свързана с газовите проекти. „Ние представихме нашата концепция за газоразпределителен център на територията на България. Концепция, която смея да твърдя, че е много успешна, много работеща, имайки предвид предимствата, които има България за реализацията на такъв проект”, заяви министърът. Като предимство тя изтъкна стратегическото географско положение на страната ни на естествения път на потоците на природен газ от изток и от юг. Петкова посочи и добре развитата ни газопреносна структура, като уточни, че 80% от компресорните станции в региона са на българска територия.

Петкова: България ще разчита на руски газ за газовия хъб

С нашите руски партньори обсъдихме "Южен поток". Разговаряхме за възможността двамата акционери, така, както е предвидено в устава на н...

Попитана кога ЕК трябва да изрази становището си по концепцията за изграждането на газов център „Балкан” министърът отговори: „Мисля, че съвсем скоро ще имаме яснота по този въпрос. Този проект трябва да отговаря изцяло на европейското законодателство, да бъде съобразен с изискванията на Третия либерализационен пакет и това за нас е изключително важно. Ние разглеждаме като един от потенциалните източници на газ за хъба точно руският газ”, заяви Теменужка Петкова. „Фактът, че ЕК одобри нашия проект за газоразпределителен център и го включи в проектите от общ интерес в рамките на ЕС , смятам, че е достатъчно добър сигнал за бъдещето на един такъв проект”, коментира министърът. Тя посочи, че този проект не цели заобикалянето на Украйна. „Ние искаме всички страни да бъдат равнопоставени, никои страни да не бъдат заобиколени по никакъв начин”, посочи тя и допълни, че с този проект няма как да бъде поставено на Русия условието да върне Крим.

„Друг възможен източник за доставка на природен газ в нашата концепция за газоразпределителен център е възможността за доставка на газ от Азербайджан, от Каспийския регион. Товае една много добра възможност ,която ние ще осъществим с изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните на нас страни”, посочи Теменужка Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика