Парламентът се намесва за тока, ще прави нови закони

11057
Парламентът се намесва за тока, ще прави нови закони
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат предложени законодателни промени, с които да бъде отложен във времето влизането на ценовия модел на електроенергията. Това заяви зам.-председателят на парламента Димитър Главчев след среща с енергийния министър Теменужка Петкова и парламентарните партии, предаде БГНЕС.

Срещата бе по съвместна инициатива с председателя на парламента Цецка Цачева, която обаче не присъстваше на нея. Идеята, по думите на Главчев, е била да се съберат ръководствата на парламентарните групи и парламента да влезе в правата и задълженията, които има. "В правата и задълженията на НС е да изслуша КЕВР. Затова предложихме това изслушване на всички ПГ. Постигнахме общо решение за провеждане на изслушване на КЕВР в сряда, 24 юни, като първа точка в пленарна зала, както и да се разгледа проект за решение, представен от Комисията за наблюдение на КЕВР", посочи Главчев. На базата на този проект за решение ще бъдат предприети законови стъпки.

Той поясни, че Парламентарната комисия за наблюдение на КЕВР ще има извънредно заседание утре (23 юни) и ще излезе с доклад за проект за решение, което ще бъде разгледано в пленарна зала в сряда (24 юни). "В рамките на изслушването ще може да чуем какво точно са имали предвид комисарите, когато предлагат ценовия модел от 1 юли. След това с проекта за решение ще имаме възможност да им предоставим възможностите за реакции така, че това, което предлагат да е възможно най-благоприятното за всички български граждани, както и за бизнеса", каза заместникът на Цачева.

Конкретните законодателни стъпки ще бъдат съобразени от юридическите експерти. "Идеята е за българските граждани да бъде постигнат максимално най-добрия модел за цена на тока при подходящите условия. Моля да няма никакви спекулации в намеса за независимост, въобще не е засягана независимостта на КЕВР. Всяка една власт, бъдейки независима, трябва да даде най-доброто от себе си, защото всички власти в синхрон трябва да произведат продукта, който е най-добър за обществото. Всички представители на управлението трябва да работят в синхрон без да се нарушава независимостта им, но хората очакват всяка една власт да дава най-доброто от себе си, за да може да бъде постигнат максимално добрия резултат", смята Димитър Главчев.

Горанов за тока: КЕВР да не действа по рефлекс - не са случайни наблюдатели

Правителството със сигурност носи цялата отговорност за цялата власт, но не то определя цената на тока. Ако в КЕВР по рефлексия от ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика