Пак потичат пари по ОП "Околна среда"

17711
Пак потичат пари по ОП "Околна среда"

Плащанията за България по Оперативна програма "Околна среда" се възстановяват. Това съобщиха от Европейската комисия.

Официалното писмо е изпратено до българската страна на 13 ноември, съобщиха от ЕК. Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма.

Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

"Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма. Плащанията към България по ОП "Околна среда" се възстановяват, което е отлична новина за българската икономика, но също така и за бъдещето на сътрудничеството между България и Европейската комисия", заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

"Възстановяването на плащанията по оперативна програма "Околна среда" е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет. Това показва, че Европейската комисия отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмен период 2007-2013", заяви вицепрезидентът на ЕК за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

В началото на 2013 г. Европейската комисия задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на Комисията стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще.

Припомнете си цялата драма около замразяването на средствата по "Околна среда" тук.

ЕК ни глоби за туристическото лого

България е санкционирана от Европейската комисия със 160 000 лева за проекта за туристическо лого и бранд на страната, които така и не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com