Готвеният закон за Сметната палата ще посегне на независимостта й, твърдят от институцията

25736
Готвеният закон за Сметната палата ще посегне на независимостта й, твърдят от институцията
Снимка: БГНЕС

С остра позиция посрещна Сметната палата свързаният с дейността й законопроект. От институцията твърдят, че той е грубо посегателство срещу нейния професионализъм и независимостта й.

„Предлаганият модел в законопроекта е на колективната безотговорност и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране. Непрофесионалисти ще одитират парите на данъкоплатците, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества. Сегашният уж "недемократичен" модел е преобладаващ в Европейския съюз”, пише Палатата в свое становище.  

"Главният мотив на вносителите – за връщане на колегиалния модел, е несъстоятелен, тъй като противоречи на решение на Конституционния съд от 2011 г. Предвидената в законопроекта голяма деветчленна колегия ще излезе и многократно по-скъпа на данъкоплатеца в сравнение със сегашното тричленно професионално ръководство, поради неизбежните разходи за персонални коли, шофьори, кабинети, съветници и секретарки", заявяват от институцията, ръководена от Валери Димитров.

Според становището законопроектът създава възможност мнозинството в колегията на Сметната палата да отстранява "неудобни и непослушни" свои членове, като предлага предсрочното прекратяване на мандата им.

"Законопроектът за Сметната палата е грубо посегателство срещу нейния професионализъм и независимост - основни принципи за дейността на всяка върховна одитна институция, и очевидно обслужва интересите на управляващото мнозинство. Напълно несъстоятелен е основният мотив на вносителите, че за България е по-подходящ колективният модел на Сметна палата и затова действащият трябва да бъде сменен. И сега в одитната институция тричленното й ръководство, изрично назовано от чл. 12 на действащия закон за Сметна палата, действа като колегиален (колективен) орган и взема решенията с общо съгласие по основни одити - за изпълнението на държавния бюджет, на бюджетите на НОИ, НЗОК, БНБ", се посочва в мотивите на Сметната палата.

Кабинетът "Борисов" струвал на българските данъкоплатци над 2,6 млн. лв. за 2 години

Днешните доклади на Сметната палата не констатират нанесени вреди на институциите. Това означава, че не съм извършил нищо нередно. Тов...

В становището се посочва, че "законопроектът реставрира най-порочните страни на отменен закон за Сметната палата, действал в периода 2001-2010 г. Ако се направи сравнение между разпоредбите на действащия в момента закон, от една страна, и на предложения законопроект, от друга, се открояват ясно недостатъците на втория и неговите очевидно непрофесионални цели", заявяват от одитиращия орган.

В заключение се обобщава, че законопроектът за Сметната палата "очевидно има цели, които нямат нищо общо с целите за подобряване на дейността на институцията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com