Отблокират част от парите във всички депозити в КТБ?

28875
Отблокират част от парите във всички депозити в КТБ?
Снимка: БГНЕС

В Корпоративна търговска банка (КТБ) има определена ликвидност. Вчера с членове на БНБ е бил обсъден въпросът с това и служебното правителство търси начин в следващия месец да бъде осигурен достъп до част от средствата във всички депозити. Става въпрос за суми между 500 и 1000 лв., които ще могат да бъдат изтеглени. Това обяви служебният министър на финансите Румен Порожанов. Той допълни, че с тази мярка около 100 хил. депозанти ще могат да си получат всички пари.

Икономистът обясни, че в момента какво се случва в изпадналата в затруднения финансова група знае единствено Българската народна банка (БНБ). Той добави, че иска КТБ да бъде напълно капитализирана от страна на кредиторите и инвеститорите, а не да се стигне до изплащането на депозити.

ПИБ: Обект сме на безпрецедентна криминално организирана атака

Банката е обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания. Няма банка в света, коя...

В момента в изпадналата в затруднение група тече одит. До месец той трябва да покаже дали наистина има ликвидна дупка. В тази връзка служебният министър на финансите не пожела да се наеме с оценки дали и колко голяма е тази дупка. Той допълни, че финансовото министерство настоява да бъдат разгледани предложенията на инвеститорите и основните акционери, до които са изпратени писма.

ПИБ

Темата с Първа инвестиционна банка също беше засегната. В тази връзка служебният министър на финансите обясни, че от банката са представили искания от Европейската комисия план за преструктуриране, който вече е бил обсъден в България.

Предстои документът да бъде изпратен в Брюксел за обсъждане и последващо одобрение. Това може да се случи в рамките на 2 месеца. 

Електричество

БНБ: КТБ няма ликвидност, Цветан Василев не е проявил инициатива за оздравяване

Към настоящия момент КТБ и ТБ Виктория продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащане на задължени...

И министърът на финансите обяви, че от 1 октомври цената на електричеството трябва да се увеличи. (Подобно мнение изказа тази сутрин и зам.-шефът на ДКЕВР Еленко Божков).

Според Порожанов увеличението е неминуемо, тъй като НЕК е докарана до състояние, в което не може да обслужва задълженията си. Той добави, че непоследователната политика на енергийния регулатор е създала проблеми.

Проблеми с бюджета

Министърът на финансите очаква в края на годината бюджетният дефицит да достигне 1 млрд. лв. Той обясни, че страната няма да е заплашена от свръхдефицит от процедура по свръхдефицит от 3%, ако не се стигне до положение, в което държавата ще трябва да изплаща пари по депозитите в КТБ.

Порожанов коментира още, че приходите в бюджета за тази година са били надценени с 11%. Това е позволило "развързване на кесията", в резултат от което голяма част от предвидените разходи вече са направени. Икономистът допълни, че при заложен ръст на икономиката от 1,8% приходите е нямало как да се увеличат с 11 на сто.

Срещу КТБ е извършен финансов тероризъм, категоричен е експерт

Данните на квесторите на БНБ показват, че срещу КТБ е извършен „финансов тероризъм”. Това заяви журналистът от вестник &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com