От Бареков до Доган - кредиторите търсят и две, и двеста от КТБ

22787
От Бареков до Доган - кредиторите търсят и две, и двеста от КТБ
Снимка: БГНЕС

Цветан Василев и свързани с него лица се оказаха във фокуса на новините в медиите, считани за свързани с Делян Пеевски. Както може да се досети всеки читател на Actualno.com, не са само те.

След пълен преглед на общо 173 страници с лица, които търсят пари от потъналата Корпоративна търговска банка, излязоха доста интересни имена. Както и интересни, в някои случаи буквално гротескни суми, които търсят от КТБ – като този на Вежди Ферад Салим, на когото КТБ дължи 27 стотинки.

Василев, Костов и фамилия си чакат парите от КТБ

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се е вписал като кредитор на "собствената си" Корпоративна търговска банка заедно с абсо...

Например лидерът на „България без цензура” Николай Бареков търси 50 лева от фалиралата банка. Бареков вече обяви, че ще ги дари на държавата и добави, че по-важен бил списъкът с кредитополучателите, а не с пострадалите. Също 50 лева иска бившият военен министър Николай Свинаров, както и депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев. 50 лева чака и бившият депутат Владимир Кузов, по-известен с хомосексуални действия с малолетни и присъда на първа инстанция. 50 лева иска и Цветан Любомиров Гунев - съвпадение с имената на бившия подуправител на БНБ, който е разследван точно заради КТБ. Пак 50 лева чака и Цветан Йорданов Китов. Припомняме, че човек с името Цветан Китов беше шеф на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и контролираше използването на специална техника при подслушване от страна на държавата по времето на Пламен Орешарски. 741.81 лева пък търси Анелия Боянова Сурлекова. Съпругата на бившия председател на УС на „Виваком” Златозар Сурлеков се казва точно Анелия.

Далеч по-висока е сумата, която е търсена от сочения за Сив кардинал по времето на първия мандат на Бойко Борисов Александър Сталийски. Той иска 40 101 лева. Точно Сталийски беше посочен от Цветан Василев в едно от многото му излияния към медиите след поредното разкритие по аферата „КТБ”, в случая след излизането на заключенията на Временната комисия за КТБ.

Много по-сериозна е сумата, която търси Ахмед Доган от КТБ. Тя е в размер на 694 272 лева. Не е посочено обезпечение или условие по търсената сума, само е уточнено, че Доган я търси в качеството си на вложител в КТБ.

27 006.49 лева търси от КТБ и Никола Христов Николов. Името е абсолютно същото като това на бившия управител на „3Бей.БГ” – фирмата, притежаваща сайтовете econ.bg, iNews.bg, sporta.bg, div.bg и sportuvai.bg.

Списъкът е представен в азбучен ред, като в самото му начало личат имената на чужди граждани – гръцки, турски, руски, италиански. Впечатление правят вложители като Джой Джон Доминик с 1 123 046 лева, Юрий Герасименко с 1 330 043 лева, Докос Стефанос Павлос с 1 438 763 лева, Димитриос Самарас с 3 007 223 лева, Зизис Коциас с 4 377 816 лева, Дани Асикурацони Фата с 8 756 660 лева. Доста странен е случаят на четирима души с арабски имена – Саифулар Хан Асад, Рахман Маджид Абдул Хваджа, Рахман Ахад Хваджа и Рахман Асиф Хваджа, всичките с влогове от по 1 018 445 лева всеки. Има и компания на име WGM Services Ltd, която търси 7 264 499 лева от КТБ.

Готов е списъкът с кредиторите на КТБ

Списъкът с кредиторите на КТБ вече е готов и до дни ще бъде публикуван в Търговския регистър. В него ще бъдат включени както лицата, т...

Фирми и юридически лица

При компаниите нтересно име е това на фирма „Аполо Инженеринг” ООД, която търси над 3,9 млн. лева от КТБ. Това е компанията, която финансираше изработването на прототипа на бронетранспортьора МТЛБ, който беше предвиден за износ към Ирак още през 2012-та година. През 2010 година „Аполо инженеринг” изнесе български муниции за 30 млн. долара за Иракски Кюрдистан, а по информация на „24 часа” турският посланик у нас е изразил протест пред МВнР, но това не беше потвърдено официално.

Друга известна компания, търсеща голяма сума пари от КТБ, е „Борика – Банксервиз” АД. Това е компанията, която държи системата БОРИКА за обслужване на плащания по операции с банкови карти в България. Компанията търси 3 587 980 лева от КТБ.

Личи и името на фирма „Вили Вист” ЕАД, която е сочена за близка до депутата от ДПС Йордан Цонев. Фирмата търси 317 152.13 лева. Според документ, получен от Actualno.com, „Вили Вист” е направила цесия от над 10,4 млн. лева заради взаимоотношенията си с КТБ. "Вили Вист" е собственик на бургаска фирма „Трансстрой“, която спечели договор за 50 млн. лева за брегоукрепване, подписан с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по времето на кабинета "Орешарски".

27 лева и 71 стотинки търси от КТБ „Водстрой – ИПС ДЗЗД”. Компанията има сходно име с това на „Водстрой 98”, която е усилено свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. „Водстрой 98” участва в куп големи инфраструктурни проекти в България. Името на Пеевски не присъства сред чакащите пари от КТБ.

Има ли необявена пред обществото промяна в собствеността на "Булгартабак"?

От януари 2015 година насам има промяна в собствеността на „Булгартабак”. Това твърди в свой материал сайтът за разследваща...

Сравнително малка е сумата, която търси „Булгартабак” – 13 020.41 лева. Българска фондова борса (БФБ) чака 271 072 лева. Освен БТК с 12,8 млн. лева, пари чака и „Вива Телеком България” – 190 хил. лева.

5003 лева от КТБ търси и Висшия адвокатски съвет. 

Вижте в Expert.bg кои други големи компании търсят пари от КТБ

Пълният списък с кредиторите на КТБ можете да видите ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика