Орешарски се разработи, прилага бързо наредбата за парите на държавните предприятия

9295
Орешарски се разработи, прилага бързо наредбата за парите на държавните предприятия

Министър-председателят Пламен Орешарски разпореди ускорено прилагане на наредбата за парите на държавните предприятия в банките, предаде БГНЕС.

Това обяви самият премиер по време на срещата си с над 70 представители на протестиращите днес в министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Темата за концентрацията на депозити на държавни предприятия в търговски банки беше сред дискутираните въпроси по време на продължилия повече от два часа разговор.

"Ние заварихме подготвена наредба от служебния кабинет, съгласно която всяко държавно предприятие може да държи не повече от 25 на 100 от депозитите си в една банка", напомни премиерът. Той изтъкна, че наредбата е въведена от настоящото правителство, без да се променя нищо и към настоящият момент действа.

Орешарски поясни, че наредбата предвижда 6-месечен гратисен период, който се дава, за да могат предприятията да пренастроят банковото си обслужване. "На последното заседание на Министерски съвет възложих на министрите да изискат от директорите на държавни предприятия отчет какво са свършили по съобразяването с тази наредба", изтъкна Орешарски. Според него 6-месечният срок, посочен в наредбата, е прекалено дълъг и е необходимо този процес да се ускори.

Самият Орешарски обаче, след като встъпи длъжност, коментира, че може би не е достатъчно изгодно икономически да има разделение на парите на държавните предприятия в четири банки. В тази насока обаче не беше направен опит да се промени наредбата от служебното правителство.

При последните официални справки стана ясно, че Корпоративна търговска банка (КТБ) държи почти всички пари на държавните дружества в икономиката и енергетиката. НЕК - 59.4%, Булгартрансгаз - 96%, БЕХ - 88.2% и Булгаргаз - 90.85%. ЕСО не отстъпваше също по назад -94.76%.

Ето и по-пълна справка за разпределението на средствата на държавните предприятия в различните банки - справката е към 31 март тази година.

Който плаща, той поръчва музиката

Новият парламент вече е факт, първите циркове също са налице, зрелището е осигурено – остана само хлябът. А за него трябват пари ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com