Разследваният зам-шеф на БНБ излезе в отпуск

34770
Разследваният зам-шеф на БНБ излезе в отпуск
Снимка: БГНЕС

Срещу подуправителя на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Банков надзор” Цветан Гунев (на снимката вдясно) има образувано досъдебно производство. До приключване на процесуалните действия Гунев е излязал е отпуск по свое желание, съобщиха от БНБ, като така потвърдиха информацията, че Гунев е разследван.

Предполага се, че производството срещу него е за престъпления по служба, свързани с укриване на данни за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ). От прокуратурата все още няма официално изявление по случая.

Вижте писмото, според което поуправителят на БНБ е обвиняем за престъпления по служба

Според писмо на анонимен служител на Българската народна банка, един от подуправителите на институцията - Цветан Гунев, е обвиняем за п...

Информацията за обвинението излезе на бял свят чрез писмо на служител на БНБ, изпратено до Българското национално радио. В него анонимният източник твърди, че Цветан Гунев е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на КТБ.

"В БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут. Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна”, се казва в писмото

Според изявлението на БНБ функциите на ръководител на управление „Банков надзор“ вече се изпълняват от г-жа Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.

От БНБ заявяват, че от момента, в който банката е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен.

Подуправител на БНБ обвиняем за престъпления по служба?

От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е разследван за престъпления по служба. Това ...

„Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат”, пише още в официалното съобщение.

Управление "Банков надзор" е отговорно за контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България. То е длъжно да предприема мерки по отношение на банките, отпускали лоши кредити.

Припомняме, че когато миналата седмица течеше проверка в сградата на КТБ, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че обвинението си сътрудничи в БНБ, но от банката бавят определени данни. 

Тук можете да видите пълния текст на писмото, което разкри, че Цветан Гунев е обвиняем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика