НСИ: Замогваме се

13043
НСИ: Замогваме се

Средно с 14,5% са нараснали доходите на българските домакинства през периода юли-септември спрямо същите три месеца на изминалата година, сочат изчисленията на НСИ.

Общият доход средно на лице от домакинство юли-септември 2012 г. е 1 120 лв. (373 лв. средно на лице на месец).

Прогноза: По-високи доходи и по-ниска безработица

Правителството излезе с нова прогноза за по-високи доходи и по-ниска безработица. Тя е базирана на математически модел-симулация, койт...

Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата, следват я пенсиите.

Растат и разходите, но с по-нисък темп - с 12.6% са скочили харчовете на българските домакинства за година, като най-голям е делът на разходите за храна и жилище.

Общият разход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2012 г. е 1 033 лв. (344 лева средно на лице на месец), става ясно още от данните на НСИ.

Как са се изменили основните източници на доход за българите, с колко са нараснали харчовете за дома, храна, цигари и алкохол, здравеопазване, както и как се движи потреблението на основни хранителни продукти, може да прочетете в Expert.bg.

Макар и с двуцифрен ръст за година, нивата на доходите в България са далеч под средноевропейските.

Стратегия за по-пълен портфейл

Подходът ни към дневните разходи е различен – един тегли от картата цялата си заплата наведнъж, друг си взема всеки работен ден п...

Достигане на средноевропейските нива е сред основните предизвикателства пред България в следващите няколко години, обяви днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представяне на икономическата оценка на световната банка за постиженията на България през последните 20 + години.

По отношение на доходите, Дянков посочи, че това е проблем и от гледна точка на очакванията на хората. Очакванията след 2007 година, когато България беше приета в Европейския съюз, станаха неимоверно високи. Няма държава, която за пет години да е достигнала нивата на Западна Европа, отбеляза министърът на финансите.

В България тези неимоверни очаквания за по-добър живот сега и веднага водят до по-голям популизъм в политиката отколкото в други европейски държави, каза още Симеон Дянков.

Той посочи, че само за последните три години България настига Гърция по доходи, а след 4-5 години средният българин ще е по-богат от средния грък.

По думите му трябва да се мерим с най-добрите, но да имаме и по-голяма производителност.

Пестим от храна и дрехи, но не и от цигари и алкохол

Без почивка, без нови дрехи и обувки, ограничаване на храни, по-малко услуги и развлечения... При финансови затруднения българинът е г...

Редактор: М. Дачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика