НС прие скоростно на първо четене нови промени в Закона за енергетиката

27107
НС прие скоростно на първо четене нови промени в Закона за енергетиката
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта на "Коалиция за България" за изменение и допълнение в Закона за енергетиката, предаде БГНЕС.

След споровете от сряда, 2 април, стана ясно, че ще трябва в закона да се предвиди какво се случва със собствеността на електроразпределителните дружества, ако се вземе лицензът за дейността на цялото ЕРП - не само за разпределител.

Първият законопроект е с вносители Явор Куюмджиев, Борис Цветков, Жельо Бойчев и група народни представители от левицата и се отнася за защита на правата на потребителите, предотвратяването на злоупотреба с монополно положение от страна на енергийните предприятия, както и гарантиране на равноправен достъп на всички крайни клиенти до електричество и природен газ.

Законопроектът регламентира, че няма да бъде възможно спиране на тока без уведомление, като се задължават снабдителите на електроенергия да използват спирането на подаването на такава като крайна мярка и да информират клиентите си най-рано три дни преди датата на спиране. Такова няма да може да се случва в дни, предхождащи празнични дни. Дава се възможност на хората да имат претенции и върху качеството на услугата, която получават, като срокът за претенции се покачва от 3 на 60 дни.

Вторият законопроект цели уеднаквяване на дефинициите на "междусистемен газопровод" с европейските директиви, както и създаване на нормативна уредба за морски тръбопроводи за транспортиране на газ извън Европейския съюз. В родното законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощия на европейското законодателство, обясни вчера по време на дебатите Таско Ерменков. Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват вносителите.

И двата текста бяха подкрепени на първо четене от "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а ГЕРБ гласуваха "против" и "въздържал се". От ГЕРБ считат, че по втория законопроект БСП се опитва да заобиколи европейското законодателство, като определя "Южен поток" на българска територия за интерконектор. Ако това стане, то няма да има изискване за достъп на трети страни до газопровода, което е едно от възраженията на ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика