Незаинтересованият Луврие се върна да обжалва решението на КЗК за придобиване на "Виваком"

6633
Незаинтересованият Луврие се върна да обжалва решението на КЗК за придобиване на "Виваком"
Снимка: БГНЕС

Компанията "Луврие Инвестмънтс Къмпани 33 С.А." (Louvrier Investment Company 33) е обжалвала решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за продажбата на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком“ на компания на Спас Русев.

За това информира сайтът "Биволъ", позовавайки на регулатора. Същевременно в. "Капитал" съобщава, че информацията за заведеното дело от Louvrier Investment Company 33 се вижда в регистъра на Върховния административен съд (ВАС).

Лобист на царя купи Vivacom

След дълго и напрегнато наддаване на търга в Лондон Vivacom стана собственост на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил с предложение н...

Делото е заведено на 1 февруари тази година и първото заседание е насрочено чак за 26 октомври 2016 г.

Припомняме, че в началото на януари тази година КЗК разреши придобиването на "Виваком" от страна на Спас Русев. С него се даде всъщност позволение "Вива телеком Люксембург" да придобие контрол върху "ИнтерВ инвестмънт", което е собственик на най-големия български телеком.

"Вива телеком Люксембург" придобива и "НУРТС България", "НУРТС Диджитъл" и "БТК Нет", тъй като те са дъщерни дружества на "Виваком". "НУРТС Диджитъл" е мултиплекс, който излъчва цифрово ефирните тв канали.

До разрешението от българския регулатор се стигна, след като през ноември 2015 г. бизнесменът Спас Русев спечели напрегнат търг за "Виваком" с оферта за 330 млн. евро, припомня Expert.bg.

До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК.

Цветан Василев пак прописа - ДПС и "московските мечки" искали да му вземат "Виваком"

Бившият финансов министър Милен Велчев, който е лицето на руската „ВТБ Капитал“ (VTB Capital) в България, както и неговият ...

Появата на Пиер Луврие

Регистрираната в Люксембург фирма Louvrier Investment Company 33 или LIC33 се прочу след като през март 2015 белгиецът Пиер Луврие даде пресконференция в София, че купува за 1 евро телекома „Виваком“, военния завод „Дунарит“, телевизия ТВ7 и други активи на укриващия се в Белград Цветан Василев.

Смята се, че Пиер Луврие поддържа тесни връзки с руския олигарх Константин Малофеев, свързан с президента Путин. Малофеев поддържа и тесни връзки с ръководители на сепаратистките проруски региони в Украйна и е ключово лице в руската политика на хибридна война в чужбина, включително чрез финансиране на партии в ЕС като френския Национален фронт.

Самата LIC33 изглежда, че е била създадена специално за сделката през март. Впоследствие през юли Пиер Луврие заяви, че ги е върнал обратно, като в прессъобщение се твърдепе, че белгиецът "няма повече никакъв интерес към тези активи". Скорошната жалба във Върховния административен съд и образуваното дело по нея обаче показват, че все пак такъв може и да съществува или се прави опит да се забави процедурата по прехвърляне на собствеността на БТК.

Все пак забавяне трудно може да се случи, прогнозират от "Капитал". В понеделник ВАС е насрочил дело по жалбата на LIC33 срещу разрешаването на сделката от антимонополния регулатор чак за 26 октомври. Така развръзката едва ли ще е от голямо значение, тъй като решението на КЗК е с предварително изпълнение. А по информация на "Капитал" сделката ще бъде финализирана до две седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com