Плевнелиев патрон на "Кариера в България: Защо не?"

7512
Плевнелиев патрон на "Кариера в България: Защо не?"

Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще бъде патрон на най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина "Кариера в България: Защо не?". Петото издание на инициативата ще започне в 10:00 на 13 септември 2012 г. в Интер Експо Център, София.

Ежегодният форум събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи фирми в България, да разберат повече за възможностите за кариерно развитие тук, както и да се запознаят с много други българи като тях - учили и работили навън, искащи да намерят най-доброто място за реализация.

В момента на www.karieravbulgaria.com тече безплатна регистрация за участници. Дори да не могат да присъстват лично, чрез регистрацията кандидатите имат шанс да достигнат със своето CV до водещите работодатели в България. Ако пък в момента не търсят работа, форумът предлага изключително богата конферентна програма с интересни дискусии и вдъхновяващи лектори.

Предприемачеството е основен акцент в семинарната част на форума. Сред темите са конкурентноспособността на българските компании в чужбина, както и възможностите за стартиращи компании у нас. Сред лекторите ще бъдат хора от двата фонда Eleven и LAUNCHub, подкрепящи стартиращи компании в България, както и Саша Безуханова, директор направление "Публична администрация" в Хюлет-Пакард. Павел Анастасов от администрацията на президента ще говори за кариерното развитие в публичния сектор, а българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще открие с видеообръщение дискусията "Long-distance relationship with Bulgaria или как да помагам на родината си от разстояние".

Посетителите ще могат да се възползват и от лични кариерни консултации със специалисти по човешки ресурси, както и да разгледат фирмени презентации.

Пълната програма на форума може да се види на сайта му. "Кариера в България: Защо не?" се организира от сдружението на българите с опит и образование в чужбина Тук-Там и кариерния сайт Back2BG с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, GoBox и MixMedia. Спонсор на събитието е HP.

Над 3500 кандидати са участвали в четирите издания досега, където над 100 водещи фирми в България се представиха с щандове, фирмени презентации и семинари, а повече от 30 водещи мениджъри споделиха своя опит. 68% от досегашните участници във форума търсят възможности за по-добра кариера. 51% от кандидатите ще се върнат или вече са се върнали в България. Най-много от участниците (33%) търсят работа в сектор Мениджмънт и управление, следвани от Консултантски услуги (22%), Маркетинг (21%), Финанси и банки (21%) и ИТ (15%).

Според последни неофициални данни 2 036 092 са българите, които живеят в чужбина към 2011 г. Все повече българи се връщат от чужбина, сочат данните на НСИ от последното преброяване на населението, направено през 2011 г. През периода 1980 - 2011 г. 233 463 лица са променили своя настоящ адрес от чужбина в България. Броят на завърналите се в страната български граждани непрекъснато се увеличава след 2006 година. С висше образование са 34.1% от връщащите се. По данни, изнесени през 2011 г. от Асоциацията на частните университети, 80 хиляди български студенти учат в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика