ЕК разреши отпускането на безплатни квоти за електроцентрали в България

5045
ЕК разреши отпускането на безплатни квоти за електроцентрали в България

Европейската комисия одобри исканията на България, Чехия и Румъния за продължаване на безплатното отпускане на квоти по Европейската схема за търговия с емисии (СТЕ на ЕС) за техните енергийни сектори и след края на тази година. Комисията прие тези решения, основавайки се на разпоредби, които допускат за определени държави членки да бъде направено изключение от общото правило, според което от 2013 г. енергийният сектор трябва да закупува всичките си квоти на търг или на пазара. Комисията вече одобри заявленията на Кипър, Естония и Литва.

Съгласно преработената Директива относно СТЕ на ЕС, приета през 2009 г., на 10 държави членки беше предоставена възможност да поискат временни изключения от правилото, според което от 2013 г. в енергийния сектор ще се прилага цялостно отдаване на търг на квотите по СТЕ на ЕС. През септември 2011 г. осем от тези държави членки подадоха заявления за временни безплатни квоти. Комисията е длъжна да оцени тези заявления в съответствие с правилата и условията, предвидени в директивата.

След някои изменения в заявленията на България, Чехия и Румъния, Комисията ги прие днес. През май Комисията одобри исканията на Кипър, Естония и Литва.

Спестяваме милиони, ако модернизираме електроцентрала

 С 10 - 15% от средствата, предвидени за построяване на нови електроцентрали, могат да се модернизират настоящите и да се удължи живота...

Общо над 268 милиона безплатни квоти ще бъдат отпуснати на електроцентрали в тези шест държави в периода от 2013 до 2019 г. Тази цифра ще намалява всяка година, за да достигне до нула през 2020 г. (вж. приложението). Държавите членки ще въведат строги правила за мониторинг и осигуряване на изпълнението, за да гарантират, че съответната сума на инвестициите в модернизирането на тяхното производство на електроенергия най-малкото отразява, ако не и надхвърля икономическата стойност на безплатните квоти.

Решенията не засягат предстоящата в близко бъдеще оценка от страна на Комисията с оглед на правилата за държавните помощи.

Комисията по принцип може да отхвърли дадено заявление или отделен негов елемент, но също така разполага с възможността да одобри заявленията мълчаливо. От съображения за правна сигурност Комисията приема отделно решение по всяко заявление, дори ако заявленията са одобрени в тяхната цялост.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика