Токът ще поскъпне до 2015 г. с 33%

5528
Токът ще поскъпне до 2015 г. с 33%

До 2015 г. електроенергията ще поскъпне с 33%. Това твърди Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара и предупреждава, че до 2020 година е възможно електроенергията да стигне двойни нива от днешните, позовавайки се на експерти на камарата, предаде БЛИЦ.
Това е една несигурност за бизнес средата. През 2013 г. предстои голям ценови удар, не знам дали обществото е подготвено за нея. Ние ставаме най-енергоемката страна, с най-ниската производителност на труда, продължи Данев. България е единствената страна в Европа, в която имаме монополен електро и газов пренос, самата енергетика консумира 13% от енергията. Корпоративна политика ние наричаме корпоративният колониализъм, коментира изпълнителният председател на БСК.
Най-засегнати от 16-процентното поскъпване на тока за бизнеса са металургията и химическата индустрия.

Сега пред българските производители въпросът е дали да фалират или да повишат цените си. Ако обаче вдигнат цените, конкуренцията на вносните стоки ще ги изхвърли от пазара, така че се получава затворен кръг.

Във всички случаи обаче перспективата е съкращаване на производството, съкращаване на работни места, отказ от инвестиции, влошаване на търговския баланс, каза още Данев пред БНР.

Като ефект от увеличението на цените след 1 юли 600 млн. лв. ще се вкарат в система, която не е ефективна, 330 млн. лв. ще постъпят само в енергийните системи, заяви Данев. Положението е много деликатно и опасно за индустрията, която е в основата на развитието на страната. По думите на Данев по време на управлението на НДСВ в много от регионите в България лиценз за работа са получили много фирми от енергийния сектор, които не са направили инвестиции в съответните райони. Като положителна тенденция изпълнителният председател на БСК определи въведената от началото на годината мярка за субсидиране на производството на ВЕИ за лични нужди, което ще спестява от разходите на предприятията. Той допълни, че енергетиката не се е развила в продължение на години, в този сектор отсъства конкуренция и се осигурява комфорт за работата на фирмите, което може да доведе до негативи за останалата част от българския бизнес.

Добрев: Няма какво повече да се говори за цените на тока

Цените вече са факт и причините за тяхното увеличение са съобщени и няма какво повече да се говори по темата. Това заяви министърът н...

Нашите конкуренти в Европа – Полша, Румъния, Испания, Италия - работят с много по – ниски цени, отколкото ние, каза Политими Паунова от Българска асоциация на металургичната индустрия. В тези страни има въведени мерки за облекчаване на цената за енергия на секторите от индустрията, които имат голямо влияние върху БВП, поясни тя. Според Паунова въпросните 600 млн. лв. могат да доведат до 1.5 млрд. лв. загуби, ако фирмите решат да съкращават работници и разходи, за да контрират разходите за енергия.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика