Борисов: Само ние и Германия сме отличници

8381
Борисов: Само ние и Германия сме отличници

Само за три години направихме така, че когато се изказваме, да има какво да покажем и да не ни е срам от нищо. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов по повод предстоящия по-късно днес Европейски съвет, предаде Стандарт нюз.

Там, където има числови измерения, България навсякъде покри критериите - по дефицита, по дълга, по инфлацията, посочи премиерът.

"Нека първо да се съсредоточим върху това Европа да покрие финансовите си параметри. Не може 22 държави в ЕС в момента да имат процедури по свръхдефицит. Разбира се, България и Германия са отличници", добави той.

По повод идеята за отдаване на повече национален суверенитет в икономиката и социалната политика на Брюксел, министър-председателят заяви, че нашата страна твърдо е "за" Брюксел да има права по рамката, по маастрихтските критерии, изработени от най-добрите финансисти и икономисти и залегнали в правилата за еврозоната.

„За съжаление в момента само четири държави покриваме тези критерии - България, Швеция, Дания и Финландия, а нито една от тези страни не е в еврозоната“, отбеляза той.

Нека първо всички покрием маастрихтските критерии, да изпълним ангажиментите си, колкото и да е трудно, призова Борисов.

"В България три години удържахме на тези трудности, започнахме си пенсионната реформа и 2020 г. ще имаме това, което сме обещали и което Брюксел иска", добави той.

Според него Брюксел първо трябва да наложи всяка държава в ЕС да покрие критериите от Маастрихт.

По повод доклада на Херман ван Ромпой за бъдещето на икономическия и валутния съюз премиерът коментира, че подкрепя добрите идеи на председателя на Европейския съвет, както и че България вече ги изпълнява.

„Това, което днес те предлагат и говорят - за уеднаквяване на пенсионната възраст, ние вече го направихме и протестите ги отнесохме“, заяви Борисов.

Той уточни, че по предложението за общ банков съюз в ЕС България е "за" много стриктен контрол на банките от страна на Европейската централна банка.

Бойкомобилът повлече нова мода, стана хит в чужбина

Бойкомобилът на Спиро Янкулов не се продава. Почитател номер 1 на премиера призна, че офертите за опела с Борисов на капака валят. Но С...

„Подкрепяме по-строги критерии, по закон банковата капитализация у нас е 12 процента и няма да отстъпим от това, защото 8 процента ни се вижда малко. Затова искаме националното законодателство да остане, за да можем да държим нашата банкова система стабилна“, посочи премиерът.

Попитан за идеята за политическо обединение на ЕС Борисов коментира, че в момента никой не е готов за това.

„Политическите партии са тези, които се явяват на избори и определят своите програми, на основата на които избирателите в съответната държава гласуват. В случая Брюксел няма да се явява в 27 държави на избори, за да може приоритетите, които казва, да ги има“, добави той.

„Когато кажем, че бюджетната рамка трябва да бъде под три процента дефицит, външен дълг под 60 процента (от БВП), инфлацията на съответните нива, тогава вече всяко правителство, колкото и популистко да е, не може да излезе от тази рамка. Затова не бива сега да тръгваме толкова глобално и политически да определяме приоритетите на всяка държава в Европа - просто няма да се разберем, заяви премиерът.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика