Само 18% от черешите стават за ядене

5224
Само 18% от черешите стават за ядене

Годната за консумация реколта от череши е само 18%. Щетите за сектора ще бъдат над 50 млн. лв. На много места черешовите градини бяха поразени от студа през зимата, след това градините бяха ударени от град. Там има 100% щета, а там, където е останала нещо, то е много малко количество, предаде Стандарт нюз.

Това съобщи пред телевизия България он ер Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите. Той допълни, че една много малка част от производителите на череши са застраховали реколтата си. Това е така, защото все още не сме го изградили като навик. Застраховки имат производителите, които произвеждат изключително и само с комерсиална цел, допълни той.

Освен черешите, сериозно засегнати са и ягодите, като реколта в някои райони е провалена почти на 100%. Сериозно са засегнати и дините, както и зеленчуковите насаждения, обясни Мариана Милтенова, член на УС на Националния съюз на градинарите. Тя обясни, че производителите не могат да влязат в градините си да пръскат срещу вредители, не могат и да приберат реколтата.

Друг проблем за земеделските производители са изкупните цени, които са много ниски и според Мариана Милтенова държавата трябва да приложи по-сериозен контрол, така че производителите да бъдат по-малко ощетени.

Редактор: Ая Косарова

Родната реколта под въпрос заради валежите

Земеделците отчитат големи загуби от пороите, наводненията и градушките. В някои райони на страната продукцията е напълно унищожена. За...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика