Родната реколта под въпрос заради валежите

4720
Родната реколта под въпрос заради валежите

Земеделците отчитат големи загуби от пороите, наводненията и градушките. В някои райони на страната продукцията е напълно унищожена. За много специалисти има реална опасност да останем без български плодове и зеленчуци.

Природата може да не успее да унищожи всичко родно, но има реална вероятност през тази година да ядем повече вносни плодове и зеленчуци са напълно реални, посочва бТВ, цитирана от БЛИЦ.

Пример за сериозността на положението е лозов масив край Любимец, плувнал във вода. Тук не може да влезе никаква техника поне още две седмици, а сега е моментът за пръскане на лозята. Ако това не се случи, гроздето ще се разболее и реколтата ще бъде много слаба. Може да се пръска и от въздуха, но пак не трябва да вали поне ден. И ако за лозята има шанс, то при много други насаждения продукцията вече е напълно унищожена.

В известния с дините си Любимец тази година реколтата е ликвидирана. След неспиращите дъждове, на пръв поглед бостаните изглеждат свежи, но плод няма. Единствените оцелели ранни дини са с размер на слива и едва ли ще вържат, както казват земеделците. „Ако не е хубаво времето - няма диня. Това се очертава на този етап. Ако продължава така - дъжд, град ,дъжд, град, не може да очакваме хубава диня,” оплаква се местен производител.

Същото е положението и при ягодите, които през тази година наполовина са унищожени: „Тази година е по-малко даже от 50%, защото последният дъжд ще унищожи цялата реколта. Иначе през зимата горе долу се справихме, нямаше измръзване на ягодите, но този дъжд...”

И докато при ягодите поне е останало нещо за продан, при пипера, доматите и патладжана положението ще е трагично. Разсадът вече е готов за засаждане, но нивите приличат повече на блата. Някои производители са намерили изход от кризисната ситуация. Черешова градина край Стара Загора е покрита със специален найлон. Опазеното обаче е предвидено за износ.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика