Русия: Ще искаме изпълнение на ангажиментите за "Белене". Възможен е и съд

9802
Русия: Ще искаме изпълнение на ангажиментите за "Белене". Възможен е и съд
Страната е уведомена за отказа на България от АЕЦ "Белене"

По време на преговорите с България Русия ще настоява да бъдат изпълнени договорните задължения по АЕЦ „Белене”, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко по време на пресконференция в Москва, предаде РИА Новости.

„Ние ще формулираме всички свои решения и предложения, изхождайки от строгото спазването на всички правила и задължения на страните по съществуващите документи”, каза Шматко.

Борисов: АЕЦ "Белене" е пълна лъжа и балкански трик

Премиерът Бойко Борисов се изправи пред депутатите, за да обоснове решението си за АЕЦ "Белене". Министър-председателят започна рязко ...

По-рано правителството на България взе решение да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене” и да изгради на нейно място газова централа. Парламентът на страната подкрепи това решение.

Русия вече получи нота от България с молба оперативно да се проведат преговори по въпроса за възможния отказ от строителството на АЕЦ "Белене", съобщи източник, близък до този проект.

Руският вицепремиер Игор Сечин, представители на министерството на енергетиката и "Росатом" днес ще проведат съвещание, на което, както се очаква, ще бъде изработена единната позиция на Русия по този въпрос, а също така ще бъде определена дата за провеждането на преговори и тяхното равнище.

Технически невъзможно е реакторът, произведен за България, да бъде продаден на Турция. По-рано ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко съобщи за възможността за предаване на реактора, който няма да бъде използван за строежа на АЕЦ „Белене”, на Турция.

Това е невъзможно, тъй като планираната турска АЕЦ ще използва различен вид реактор. Това не за пръв път свидетелства за неосведомеността на ръководителя на руската атомна агенция за различните видове реактори, коментира радио "Ехото на Москва".

На въпрос от журналисти за съдбата на готовия реактор, Кириенко заяви: „Ако клиентът плати за оборудването, той е свободен да прави с него каквото реши. Ако той не го заплати, ние имаме две възможности: или да се опитаме да съберем плащането чрез съда, което е напълно възможно, или просто да вземем оборудването и да го вложим в някакъв друг наш проект, в Турция например, или някъде другаде.”

НС одобри. Край на АЕЦ "Белене"

Народното събрание прие решение, с което подкрепя края на проекта АЕЦ "Белене". Червените надигат глас за вот на недоверие и искане на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика