НЕК ще спести милиони заради ограничването на предприятия като "Видахим"

12603
НЕК ще спести милиони заради ограничването на предприятия като "Видахим"
Снимка: Getty Images / Guliver

150 до 200 млн. лева - толкова ще спести Националната електрическа компания (НЕК) с приетите вече промени в Закона за енергетиката, заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Съгласно различни експертни оценки, включително на енергийния министър Теменужка Петкова, текущият дефицит на НЕК е над 1 млрд. лева, а натрупаният дефицит - може би над 4 млрд. лева.

Според Хиновски е логично част от дружествата, които получават неправомерно приходи от производство на електроенергия, което не е първичния им производствен продукт, да участват в процеса на болезнена реформа в енергетиката. Такова дружество е "Видахим", за което стана ясно, че от малко над 53 млн. лева приходи за миналата година, 50 млн. лева идват от производство на ток, след като самото предприятие има друг предмет на дейност - производство на автомобилни гуми.

ЕС ще одобри понятието "Енергиен съюз"

Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни-членки ще одобрят понятието "Енергиен съюз", което предвижда проверка на вс...

Експертът смята, че за да останат тези дружества на пазара, трябва да изготвят програми за повишаване на тяхната конкурентноспособност.

"Това може да стене само чрез инвестиции във високо ефективно, комбинирано производство или намаляване на производството на електроенергия по неефективен начин“, уточни Хиновски. Дружествата трябва да свалят товарите на такива нива, на които електропроизводството съответства на техническата ефективност на генераторите, обясни експертът. Хиновски допълни, че ако се вдигне квотата на произведената електроенергия от най–евтините производства, като АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ в енергийния микс, по този начин може да се компенсира дефицита в НЕК.

Какви точно са промените в Закона за енергетика - научете от този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика